Quarantaine. Dagboek in tijden van besmetting - Pfeijffer, Ilja Leonard (Privé-Domein, 2020)
Angaben zum Inhalt: „Op 20 april schreef Ilja Leonard Pfeijffer in zijn 'Viraal dagboek': 'In de eerste zin van zijn verslag van de Peloponnesische Oorlog zegt Thucydides dat hij meteen bij het uitbreken van het conflict is begonnen te schrijven, omdat zijn inschatting was dat de gebeurtenissen ingrijpend zouden zijn [...]. In mijn geval duurde het iets langer. Aanvankelijk bagatelliseerde ik de dreiging van het virus [...]. Maar zodra ik inzag dat ik een kolossale inschattingsfout had gemaakt en besefte dat mensen stikten op brancards in de gangen van ziekenhuizen in Noord-Italië en dat extreme maatregelen onafwendbaar waren, ben ik begonnen aan dit dagboek met dezelfde gedachte die Thucyides in zijn tijd had.' Bron: Flaptekst, uitgeversinformatie.“
Keywords: Genua; Tagebuch

Leven tussen leegte en liefde. Een dagboekimpressie in coronatijd - Oomen, Fia (Elikser uitgeverij, 2020)
Angaben zum Inhalt: „Beschrijving van de impact van de coronacrisis op bewoners en medewerkers van verpleeghuizen en woonzorgcentra.“
Keywords: Pflegeeinrichtung; Tagebuch

Dagboek van een fotograaf. Coronawandelingen - Vanfleteren, Stephan (De Bezige Bij, 2020)
Angaben zum Inhalt: „Op 13 maart, precies het moment dat de wereld stilviel, begon Stephan Vanfleteren te wandelen. Hij wandelde bij valavond, vaak was hij uren onderweg. Hij zag het lente worden. ‘Alles zoals altijd. En toch kijk je nu beter. Je ziet dat de winterstormen het strand hebben veranderd. Dat vloed anders terugstroomt naar de zee. Je fantaseert uitvergrote virussen in de kruinen van de geknakte bomen.’ Gaandeweg raakt hij op de 15 kilometer rond zijn huis uitgekeken en breidt hij zijn actieradius uit. Onderweg fotografeert hij, maar hij houdt ook een dagboek bij. Hij noteert wat hij ziet, voelt en overdenkt. Na tweeënhalve maand is er het besef dat de stilte weg is. Stephan Vanfleteren eindigt zijn dagboek een paar weken later, als de zomer aanbreekt. Dagboek van een fotograaf legt op een fijnzinnige, persoonlijke en nabije manier de meest ingrijpende maanden uit onze hedendaagse geschiedenis vast.“
Keywords: Erlebnisbericht; Flandern; Spaziergang; Tagebuch