Covid-19 in Grenzregionen – Entwicklungen während der ersten, zweiten und dritten Welle und die Effekte der Grenzkontrollen - Kurnol, Jens; Gareis, Philipp (Pandemisches Virus - nationales Handeln. Covid-19 und die europäische Idee, 2023)
Aus dem Verlagstext: „Die Corona-Pandemie führte in den Jahren 2020 und 2021 zu Maßnahmen, welche seit Anwendung des Schengener Übereinkommens seit 1995 nicht mehr in Kraft waren: Grenzkontrollen an den deutschen Grenzen zu den Nachbarstaaten und umgekehrt, temporäre Grenzschließungen sowie Einreise nur unter Bedingung negativer Testergebnisse oder Impfnachweise. Diese auf der nationalen oder regionalen Ebene gesteuerten Maßnahmen, welche auf unterschiedlichen Inzidenzen und Bedeutungen des Grenzpendlerverkehrs basieren, sind bislang noch nicht Fokus einer systematischen Wirkungsanalyse gewesen. In diesem Beitrag wird versucht, die Situation an den deutschen Grenzen aufzuschlüsseln und die politischen Maßnahmen in Relation zu setzen. Hierbei wird die pandemische Lage der Grenzräume zu den neun Nachbarländern auf beiden Seiten der Grenze analysiert. Es wird klar, dass jedes Land hier unterschiedliche Ausgangssituationen hat und unterschiedliche Maßnahmen verfolgt. Die Stringenz dieser Maßnahmen ist jedoch sehr verschieden, und die Wirkungen sind im Verlauf der Pandemie entsprechend mehr oder weniger erfolgreich. Basierend auf den Ergebnissen erfolgen politische Handlungsempfehlungen, die die Pandemie als Brennglas für die Notwendigkeit politischer Kooperationen in Grenzräumen hervorhebt und Verbesserungen zur Krisenfestigkeit in den Blick nehmen.“
Keywords: Grenzgebiet; Grenzüberschreitende Kooperation

Pandemiekommunikation aus vergleichender Perspektive. Eine exemplarische Studie aus der Großregion - Polzin-Haumann, Claudia; Reissner, Christina (Universität in der Pandemie / L'Université en temps de pandémie, 2023)
Abstract: „Cette contribution propose un regard comparatif sur la communication relative à la pandémie publiée par différentes institutions de la Grande Région. Sont analysés à titre d’exemple des extraits de communiqués du Sommet de la Grande Région, des documents de presse ainsi que les sites web de trois universités sélectionnées. Les analyses révèlent des aspects spécifiques concernant l’approche et la construction discursive de l’espace de vie de la Grande Région, selon le groupe d’acteur·rice·s, la fonction et la date de publication des documents au cours de la pandémie.“
Keywords: Kommunikation; Sprachgebrauch

Europäische Grenzraumforschung in Zeiten der Vergrenzungen. Problemaufriss und Perspektiven - Wille, Christian (Pandemisches Virus - nationales Handeln. Covid-19 und die europäische Idee, 2023)
Aus dem Verlagstext: „Spätestens seit der Covid-19-Pandemie ist die Rolle von Grenzen, die in den letzten Jahrzehnten an Bedeutung gewonnen haben, nicht mehr zu übersehen. Diese Entwicklung, die sich mühelos auf der globalen Ebene rekonstruieren lässt, ist mit dem Virus auch in die europäischen Grenzregionen vorgedrungen. Dort ist die europäische Grenzraumforschung nun mit Phänomenen konfrontiert, mit denen sie sich bisher kaum auseinandergesetzt hat. Der Beitrag wendet sich solchen Phänomenen zu und arbeitet exemplarisch das Zusammenspiel von Ver- und Entgrenzungsprozessen im Kontext des Covidfencing heraus. Dafür werden soziale Aushandlungsprozesse der Grenzschließungen in der Großregion SaarLorLux und im deutsch-polnischen Grenzgebiet als „people’s resilience“ thematisiert. Darauf aufbauend werden Überlegungen vorgestellt, wie sich die europäische Grenzraumforschung für Phänomene und Fragestellungen in Zeiten der Vergrenzungen aufstellen kann. Der internationalen Grenzforschung folgend wird eine Erweiterung der Forschungsagenda um alltagskulturelle Fragen vorgeschlagen, die einen Erkenntnisgewinn versprechen. Außerdem wird eine Justierung des verbreiteten Grenzbegriffs vorgeschlagen, um die Grenze als Gegenstand alltagskultureller Aushandlungen erschließbar zu machen.“
Keywords: Arbeitsmarkt; Grenzarbeitnehmer; Grenzgebiet; Grenzüberschreitende Kooperation

Corona in context. Waanzin, willekeur, terreur en tirannie - Dun, Frank van (Books on Demand GmbH, 2022)
Angaben aus der Verlagsmeldung: „Hoe kreeg men de, naar verluidt, hoogopgeleide bevolkingen van de Westerse landen zo gek dat zij wilden meespelen in het verhaal van de coronacrisis die in 2020 begon? Hoe kreeg men hen zo gek dat zij zonder kennis van zaken en schijnbaar vrijwillig erin toestemden proefpersonen te zijn in het grootste en meest riskante medische experiment uit de wereldgeschiedenis? Dat experiment was meteen ook de meest flagrante inbreuk op de Neurenberg Code ter beteugeling van onethisch en onoordeelkundig gebruik van de experimentele methode in de medische wetenschap. Het eerste deel van dit boek belicht de wetenschappelijke en vooral pseudowetenschappelijke uitgangspunten van het coronabeleid. In de daarop volgende nabeschouwing komen aan bod: 1) De tekenen van beschavingsverval in het Westen (miskenning van rechten en vrijheden, corruptie, censuur, normvervaging in de massamedia, de wetenschap en het onderwijs) die zich manifesteerden in het door grootheidswaanzin, willekeur, terreur en tirannie gekenmerkte beleid. 2) Een filosofische en historische duiding van de fundamentele oorzaak van dat alles: de voortschrijdende vermaatschappelijking (socialisering en bureaucratisering) van nagenoeg alle menselijke relaties en de daarbij horende robotisering die mensen reduceert tot van op afstand bestuurbare maatschappelijke productiefactoren. Kortom, de verdringing van de samenleving in vrijheid en gelijkheid van gesprekvaardige mensen door een maatschappelijke hiërarchie van bevelhebbers en zombieachtige horigen.“

Leven en laten leven. Een kritische geschiedenis van de pandemie - Munck, Bert De (Ertsberg, 2022)
Aus den Verlagsangaben: „De coronapandemie heeft een ongemakkelijke waarheid blootgelegd: er zijn grenzen aan het menselijke vermogen om de natuur te beheersen. Ons streven naar steeds langer en beter leven, botst op de harde werkelijkheid. Het coronavirus landde in een wereld die al erg gefocust was op virussen, gezondheid en lang leven. Bert De Munck schetst de geschiedenis van de technocratische middelen waarmee we het virus hebben proberen te bestrijden, en legt de onderliggende mentaliteiten bloot. Hij zoomt in op recente wetenschappelijke evoluties en legt de link naar het westerse vooruitgangsdenken waaruit die voortkomen. Leven en laten leven nodigt uit tot diepe bezinning en schijnt een nieuw licht op de debatten van de voorbije jaren, van mondmaskers en vaccins tot de grote politiek-filosofische ideeën over solidariteit.“

De stad beter na corona? Reflecties over een gezondere en meer rechtvaardige stad - Beeckmans, Luce; Oosterlynck, Stijn; Corijn, Eric (ASP Academic & Scientific Publishers, 2021)
Aus dem Verlagstext: „De coronapandemie heeft het wereldsysteem, ons leven en alle grote steden op de proef gesteld. In „De stad beter na corona?“ reflecteren stadsonderzoekers over welke stedelijke ongelijkheden covid precies heeft bloot gelegd of aangewakkerd en dit vanuit een uiteenlopende waaier van thematische insteken: van huisvesting tot diversiteit, van klimaat tot (wijk)gezondheidszorg. Onbevangen wordt nagedacht over hoe een meer rechtvaardige en dus gezondere stad na corona er zou kunnen uitzien: een 15-minutenstad, een auratische stad, een stad van capsules of zetten we eindelijk de stap voorbij de sacrificiële stad van vandaag? Dit boek wil een bijdrage leveren tot een bredere maatschappelijke discussie over een meer gezonde en rechtvaardige post-covidstad en daagt de lezer uit om te reflecteren over de rol van de stad in wereld.“
Keywords: Flandern; Soziale Situation; Soziale Ungleichheit; Stadt

Corona als een etnisch ongelijkheidsvirus - Geldof, Dirk (Armoede en Sociale Uitsluiting. Jaarboek 2021, 2021)
Keywords: Armut; Frankreich; Großbritannien; Soziale Sicherheit; Soziale Ungleichheit; USA

Politics in the Low Countries in COVID-19 Times - Russo, Luana; Reuchamps, Min (Politics of the Low Countries, 2021)
Abstract: „An introduction is presented in which the editor discusses about the articles in the issue including "Resilience of Democracy in the Midst of the COVID-19 Pandemic", "Opposition in Times of COVID-19", and "Performing the COVID-19 Crisis in Flemish Populist Radical-Right Discourse.“
Keywords: Politik

Onlineshoppen en innovatieve winkeltechnologieën in de lift dankzij COVID-19 - Brengman, Malaika; Willems, Kim; Verhulst, Nanouk (Post viraal naar een nieuw normaal. VUB-stemmen over de impact van corona op onze samenleving, 2020)
Keywords: Digitalisierung; Einkaufen; Electronic Shopping

De post-coronatuin van Akademos zal digitaal en open zijn. Hoe de coronapandemie wetenschap en universiteiten voorgoed verandert - Burgelman, Jean-Claude (Post viraal naar een nieuw normaal. VUB-stemmen over de impact van corona op onze samenleving, 2020)
Keywords: Digitalisierung; Open Science; Universität; Wissenschaft

Leven na corona. Terug naar hoe het was of toch niet? Zeven pistes tot blijvende verandering - Burgelman, Jean-Claude; Van Langenhove, Luk (Post viraal naar een nieuw normaal. VUB-stemmen over de impact van corona op onze samenleving, 2020)
Keywords: Gesellschaft; Politische Krise; Sozialer Wandel

Een wereldbeving die corona heet - Eyskens, Mark (Witsand Uitgevers, 2020)
Aus der Verlagsangabe: „Het coronavirus doet de wereld van de mensen beven. De crisis teistert veel mensen met doodsangst en existentiële vragen naar de zin van leven, lijden en dood. En nadien zal de toekomst er anders uitzien, in een hopelijk gelouterde samenleving, waarin wij anders zullen moeten gaan leven, anders leren, anders werken en op een andere manier het onderscheid maken tussen wat belangrijk is en wat bijkomstig. De noodzaak van een zeer veelzijdig maatschappelijk hervormingsbeleid dringt zich op. Met het oog hierop zal de doelmatigheid van de politieke besluitvorming en haar democratisch gehalte aanzienlijk moeten worden verbeterd. Ook op Europees vlak zal het samenwerkingsfederalisme verder moeten worden uitgebouwd, zodat het Avondland kan blijven bijdragen aan de vermenselijking van de globalisering. De ethiek van de verandering wordt belangrijker dan de verandering van de ethiek. De coronacrisis is een beschavingstest.“
Keywords: Gesellschaft; Politik

Media in tijden van een pandemie. Vriend en vijand in een complexe spreidstand - Picone, Ike; Van den Broeck, Wendy; Donders, Karen; Raats, Tim (Post viraal naar een nieuw normaal. VUB-stemmen over de impact van corona op onze samenleving, 2020)
Keywords: Desinformation; Medien; Social Media

Niet: wat doet corona met de maatschappij, maar: wat doet de maatschappij met corona? - Schirmer, Werner (Post viraal naar een nieuw normaal. VUB-stemmen over de impact van corona op onze samenleving, 2020)
Keywords: Gesellschaft; Sozialer Konflikt

Grenzgeographien der COVID-19-Pandemie - Weber, Florian; Wille, Christian (Geographien der Grenzen. Räume – Ordnungen – Verflechtungen, 2020)
Keywords: Grenzarbeitnehmer; Grenzgebiet; Grenzverkehr; Grenzüberschreitende Kooperation; Saar-Lor-Lux