Das Verhalten des belgischen und des deutschen Finanzmarktes innerhalb der Covid-19-Krise hinsichtlich der Volatilität am Markt - Peitz, Christian (BelgienNet, 2021)
Permalink im Internet Archive: https://web.archive.org/web/20240131190124/https://belgien.net/wp-content/uploads/Peitz-1-Verhalten-BE-DE-Finanzmaerkte.pdf
Keywords: Aktienindex; Finanzmarkt; Open Access/Volltext

Towards COVID-19 recovery and greater resilience in Zuid-Holland, The Netherlands - OECD (OECD Publishing, 2021)
Abstract: „This paper aims to provide guidance to the Zuid-Holland province (The Netherlands) and its partners on developing their post-COVID 19 Joint Growth Agenda. It draws on broader OECD analysis of cities’ policy responses to the COVID-19 crisis, the OECD Principles on Urban Policy and the OECD Territorial Review of the Metropolitan Region of Rotterdam-The Hague (2016).“
Keywords: Den Haag; Open Access/Volltext; Rotterdam; Südholland; Wirtschaft

Werk zoeken tijdens de coronacrisis. Het werkzoekproces en psychisch welzijn van werkzoekenden tijdens de coronacrisis - Stremersch, Jolien; Van Hoye, Greet (Tijdschrift voor HRM, 2021)
Angaben zum Inhalt: „De uitbraak van de Covid-19-pandemie in het begin van 2020 en de bijhorende coronacrisis heeft tot een bijzondere situatie op de arbeidsmarkt geleid. Eerder onderzoek toonde reeds aan dat een dergelijke crisis kan zorgen voor veranderingen in het werkzoekproces en psychisch welzijn van werkzoekenden. Of dit ook geldt voor de coronacrisis is voorlopig onbekend. Daarom voerden wij een online bevraging uit bij 327 werkzoekenden uit Vlaanderen in de vroege fase van de coronacrisis. Hierbij werd gebruikgemaakt van zowel gesloten als open vragen. Ten eerste melden de meeste respondenten dat zij het zoekproces voortzetten, maar de helft ervaart wel veranderingen in het zoekproces. Bepaalde jobaspecten zoals werkzekerheid zijn belangrijker geworden door de coronacrisis. Ten tweede lijkt de coronacrisis een negatieve invloed te hebben op het psychisch welzijn van de werkzoekenden: ze zijn meer bezorgd om geen job te vinden en ervaren uitzonderlijk veel stress en een sterk verminderd mentaal welbevinden. Ten derde blijken er maar weinig verschillen te zijn tussen de verschillende demografische groepen en de invloed van de coronacrisis op het werkzoekgedrag en psychisch welzijn. De resultaten van deze studie kunnen HR-professionals helpen om hun rekruteringsprocessen beter af te stemmen op potentiële sollicitanten om zo hun competitief voordeel en aantrekkelijkheid als werkgever te vergroten.“
Keywords: Arbeitsmarkt; Flandern; Open Access/Volltext; Psychische Gesundheit; Stellensuche

Social security innovation for inclusive worker support during the corona crisis? - Bekker, Sonja; Leschke, Janine (European Social Policy Blog, 2020)
Keywords: Arbeitsmarkt; Open Access/Volltext; Soziale Sicherheit

Impact coronacrisis op de economie van de provincie Groningen en de RGA - Tieben, Lubertus Anton Wilhelm (SEO Economisch Onderzoek, 2020)
Keywords: Open Access/Volltext; Provinz Groningen; Wirtschaft

Van crisisbeleid naar crisisbestendig beleid. Essay over de gevolgen van de coronacrisis voor het arbeidsmarktbeleid en de sociale zekerheid - Beer, Paul de (Instituut Gak, 2020)
Keywords: Arbeitsmarkt; Open Access/Volltext; Soziale Sicherheit

De impact van de COVID-19-pandemie op de evolutie van en de strijd tegen zwartwerk in België - De Wispelaere, Frederic; Gillis, Dirk (Belgisch Tijdschrift voor Sociale Zekerheid, 2020)
Keywords: Open Access/Volltext; Schwarzarbeit

De inkomensongelijkheid in sterfte tijdens de COVID-19 crisis in België - Decoster, André; Minten, Thomas; Spinnewijn, Johannes; Van Houtven, Stijn (Leuvense Economische Standpunten, 2020)
Angaben zum Inhalt: „Er is een sterk verband tussen sterfte en inkomen, zowel tijdens als voor de COVID-19 crisis. Voor mannen tussen 40 en 65 bv., zien we tot 5 keer meer sterfte bij de 10% laagste inkomens, in vergelijking met de 10% hoogste inkomens. In de bevolkingsgroep ouder dan 65 jaar trof oversterfte tijdens de Corona-pandemie de laagste inkomens harder dan de hoogste inkomens. De oversterfte is het grootst voor ouderen met de laagste inkomens in de armste gemeentes. Zelfs in de oudere bevolkingsgroep is de inkomensongelijkheid in sterfte tijdens maart en mei van 2020 vergelijkbaar met andere jaren. Voor de bevolking onder de 65 jaar is er geen oversterfte tijdens de COVID-19-periode. De oversterfte was het hoogst bij de bewoners van woonzorgcentra. Maar in deze groep is er geen significante relatie tussen inkomen en sterfte. Administratieve data zijn onontbeerlijk voor het bestuderen van de ongelijke impact van de COVID-19 crisis, en kunnen ook hun waarde tonen bij het bestrijden ervan.“
Keywords: Einkommensverteilung; Open Access/Volltext

Un soutien financier aux communes pour relancer l’économie locale - o. N. (Lëtzebuerger Gemengen, 2020)
Keywords: Gemeinde; Open Access/Volltext; Wirtschaft

Marché du travail transfrontalier. Négocier avec les frontères à l’heure de la crise sanitaire COVID-19 - Pigeron-Piroth, Isabelle; Evrad, Estelle; Belkacem, Rachid (Borders in Perspective UniGR-CBS Thematic Issue. Bordering in Pandemic Times: In- sights into the COVID-19 Lockdown, 2020)
Keywords: Arbeitsmarkt; Grenzarbeitnehmer; Großregion Saar-Lor-Lux; Open Access/Volltext

Het arbeidspotentieel en de potentiële werkzaamheidsgroei anno 2019. Een analyse per gewest op basis van EAK - Vansteenkiste, Sarah; Sourbron, Michelle (Over.Werk - Tijdschrift van het Steunpunt Werk, 2020)
Angaben zum Inhalt: „Eind 2019 ontstond in Wuhan de uitbraak van het COVID-19 virus, wat enkele maanden later voor een wereldwijde pandemie heeft gezorgd. Om de uitbraak van dit virus in te dijken en te bestrijden, hebben België en heel wat andere landen ingrijpende maatregelen moeten doorvoeren die het sociale en economische leven aan banden hebben gelegd. COVID-19 infecteert dus niet alleen de gezondheid, maar ook het sociaal-economische weefsel en heeft zo, al dan niet tijdelijk, een zware impact op de arbeidsmarkt. Het is momenteel nog te vroeg om te kunnen inschatten hoe lang de COVID-19 crisis en bijhorende maatregelen zullen duren, maar de dreiging van een recessie is duidelijk aanwezig. Het maakt het waarschijnlijk dat de Vlaamse arbeidsmarkt na een lange periode van toenemende krapte terug meer ontspannen wordt, door een toenemend aantal werklozen en een dalende vraag naar arbeid. Dit kan ervoor zorgen dat degenen die zich voor de COVID-19-crisis buiten de arbeidsmarkt bevonden, of die niet optimaal werden ingezet, het nog moeilijker zullen hebben om de weg naar volwaardig werk te vinden. Deze groepen verdienen ook de komende tijd onze aandacht. Bovendien wordt de Vlaamse arbeidsmarkt gekenmerkt door een hoge toekomstige uitstroom van 55-plussers en een dalende bevolking op arbeidsleeftijd. Jongeren zijn de voorbije jaren ook steeds later de arbeidsmarkt ingetreden. In het geval dat de Vlaamse arbeidsmarkt zich binnen afzienbare tijd weet te herstellen van de COVID-19 crisis, maken deze trends een creatieve blik op het inzetten van de bevolking op arbeidsleeftijd opnieuw urgent. In dit artikel ontleden we de niet-traditionele groepen van arbeidspotentieel bij de werkenden en niet-beroepsactieven naar gewest en zoomen we in op de mogelijke werkzaamheidsgroei die zou gerealiseerd kunnen worden indien de groepen die het dichtst bij de arbeidsmarkt staan aan het werk zouden gaan.“
Keywords: Arbeitnehmer; Arbeitsfähigkeit; Arbeitsmarkt; Open Access/Volltext

Economisch beleid na de noodmaatregelen: (post)coronabeleid op korte, middellange en lange termijn - Weel, Bas ter; Witteman, Joost; Verheuvel, Nils (SEO Economisch Onderzoek, 2020)
Keywords: Open Access/Volltext; Wirtschaftspolitik