Virologica. Wetenschap tussen waarheid, welzijn en waanzin - Ranst, Marc van (Lannoo, 2025)
Aus dem Verlagstext: „Dit boek vertelt het verhaal van de covid-19-pandemie. Het is een aanrader voor iedereen die een deskundige uitleg wil over het verloop ervan, het complexe samenspel tussen wetenschap en politiek wil begrijpen of inzicht zoekt in de maatschappelijke impact. Dit boek brengt vooral het persoonlijke relaas van een man met een uitgesproken mening. Marc Van Ranst bleef gedurende de pandemie trouw aan de wetenschap, maar moest zich staande houden in een wereld vol waanzin. Hij werd geconfronteerd met aanvallen op zijn geloofwaardigheid, ondermijning van zijn standpunten, haatberichten en zelfs doodsbedreigingen. Virologica is daarom niet alleen het verhaal van één persoon, maar ook een spiegel voor ons allemaal. Het laat zien hoe snel vijandige opinies kunnen uitgroeien tot bewegingen, hoe de kracht van gelijkgestemden mensen kan versterken in hun standpunt, en hoe degenen die zich daarbuiten bevinden vaak worden uitgesloten.“
Inhaltsverzeichnis: https://digitale-objekte.hbz-nrw.de/storage2/2025/03/17/file_3/9849845.pdf
Keywords: Erlebnisbericht

Les inégalités sociales et de santé gestion de la crise de la Covid-19 à Bruxelles, Genève et Montréal - Burton-Jeangros, Claudine; Jackson, Yves-Laurent; Racapé, Judith; Raynault, Marie-France; Rea, Andrea (Éditions de l'Université de Bruxelles, 2024)
Aus dem Verlagstext: „Cet ouvrage propose une analyse croisée de la crise sanitaire en Belgique, au Canada et en Suisse, avec une attention singulière portée à Bruxelles, Montréal et Genève. Les observations menées dans ces différents contextes permettent d'identifier certaines récurrences en matière d'inégalités sociales de santé. Si celles-ci sont bien connues des professionnels de la santé et documentées dans la littérature scientifique depuis de nombreuses années, les interrogations relatives à leur rôle dans la propagation de la Covid-19 et de ses effets différenciés au sein de la population n'ont été formulées qu'assez tardivement. Produit d'un travail pluridisciplinaire, cet ouvrage met particulièrement l'accent sur les conséquences sociales et de santé des mesures gouvernementales prises durant cette crise sanitaire sur les populations les plus précarisées. En dépit des variations politiques liées aux contextes nationaux, un même cadrage des politiques publiques a prévalu. Il ressort que ce dernier a été dominé par des préoccupations et des données médicales et épidémiologiques, mais il s'est montré très peu sensible aux enjeux des inégalités sociales qui n'ont été abordés qu'à l'occasion des difficultés rencontrées lors des campagnes de vaccination.“
Inhaltsverzeichnis: https://digitale-objekte.hbz-nrw.de/storage2/2025/03/29/file_20/9856611.pdf
Keywords: Brüssel; Genf; Montréal; Open Access/Volltext; Soziale Ungleichheit

Covid-19, la démocratie confinée - Bourgaux, Anne-Emmanuelle (Éditions de l'Université de Bruxelles, 2023)
Aus dem Verlagstext: „On le sait, le virus Covid-19 est sournois: il tape là où cela fait mal. Ce constat de la médecine sur notre corps physique vaut pour nos corps constitués. La gestion de la Covid-19 menée depuis mars 2020 appuie sur les fragilités de notre système institutionnel. Elle place sous les projecteurs les angles morts de notre démocratie. Quel rôle pour les parlements et les citoyennes dans la décision politique ? Comment comprendre le tournant répressif qu'a connu cette gestion de crise à l'hiver 2020–2021? Le fédéralisme belge a-t-il été un atout ou un handicap dans la gestion de la pandémie ? Quelle place a été laissée aux jeunes? Et à l'égalité entre hommes et femmes? Dans un climat de crises à répétition (sanitaire, écologique, sociale...), l'objectif de cet ouvrage est de tirer les leçons du passé pour l'avenir.“
Inhaltsverzeichnis: http://digitale-objekte.hbz-nrw.de/storage2/2023/09/08/file_28/9430078.pdf
Keywords: Demokratie; Föderalismus; Parlamentarismus

Covid-19 als Zäsur und Chance für grenzüberschreitende Regionen am Beispiel der Großregion - Dittel, Julia (Pandemisches Virus - nationales Handeln. Covid-19 und die europäische Idee, 2023)
Aus dem Verlagstext: „Im Zuge der Covid-19-Pandemie wurde die weltweite Bewegungsfreiheit erheblich eingeschränkt. Besonders innerhalb der Europäischen Union, die sich durch ein hohes Maß grenzüberschreitender Verflechtungen kennzeichnet, ging die Einführung von Grenzrestriktionen mit Einschnitten im Arbeits- und Lebensalltag einher. Der vorliegende Beitrag stellt überblicksweise die praktischen und symbolischen Auswirkungen für Grenzraumbewohner:innen der so genannten Großregion vor, die während der ‚ersten Welle‘ aus den Maßnahmen zur Pandemiebekämpfung resultierten. In einer Kontrastierung mit den Maßnahmen nachfolgender Pandemiephasen zeigt sich, dass Lehren aus den Erfahrungen im Frühjahr 2020 gezogen wurden. Grenzregionen und die Belange grenzüberschreitender Arbeitnehmer:innen rückten stärker ins (politische) Bewusstsein. Während die Pandemie zunächst eine Zäsur für Grenzregionen und die europäische Integration bedeutete, deuten die dynamischen Anpassungen der Maßnahmen und neu verankerte Zielsetzungen zugunsten einer stärkeren Berücksichtigung grenzüberschreitender Verflechtungen darauf hin, dass die Covid-19-Pandemie perspektivisch auch eine Chance darstellen kann, die Impulse für eine engere Vernetzung von Grenzregionen gibt.“
Keywords: Grenzgebiet; Grenzüberschreitende Kooperation

Auswirkungen der Grenzschließungen auf die systemrelevanten Arbeitskräfte und den grenzüberschreitenden Arbeitsmarkt in der Großregion während der Covid-19-Pandemie - Nienaber, Birte; Funk, Ines; Dörrenbächer, H. Peter; Pigeron-Piroth, Isabelle; Belkacem, Rachid (Pandemisches Virus - nationales Handeln. Covid-19 und die europäische Idee, 2023)
Aus dem Verlagstext: „Mit den Grenzschließungen im Frühjahr 2020 wurde es für Grenzgänger:innen – auch in der sogenannten „Großregion“/„Grande-Région“ – schwierig, ihren Arbeitsplatz zu erreichen. Vor allem systemrelevante Arbeitskräfte im Gesundheits-, Rettungs- und Industriesektor standen im Zentrum der Debatte um mangelnde Solidarität zwischen den verschiedenen Grenzregionen und Ländern. Dieser Artikel analysiert die Auswirkungen der Grenzschließungen auf verschiedene Aspekte der Solidarität in der Großregion, die Grenzregion mit der höchsten Zahl an Grenzgänger:innen in Europa. Die Solidarität als europäischer Wert wurde auf die Probe gestellt – sowohl zwischen den Ländern (z. B. durch den ‚Diebstahl‘ von wichtigen Arbeitskräften und nahezu unmöglich gemachter grenzüberschreitender Mobilität durch Grenzkontrollen) als auch zwischen unterschiedlichen Gruppen von Arbeitnehmer:innen, wie Telearbeiter:innen und Nicht-Telearbeiter:innen sowie zwischen Grenzpendler:innen und Nicht-Grenzpendler:innen, welche etwa durch Kurzarbeitsregelungen unterschiedlich behandelt wurden (z. B. im Gesundheitssektor).“
Keywords: Grenzgebiet; Grenzüberschreitende Kooperation

Pandemiekommunikation aus vergleichender Perspektive. Eine exemplarische Studie aus der Großregion - Polzin-Haumann, Claudia; Reissner, Christina (Universität in der Pandemie / L'Université en temps de pandémie, 2023)
Abstract: „Cette contribution propose un regard comparatif sur la communication relative à la pandémie publiée par différentes institutions de la Grande Région. Sont analysés à titre d’exemple des extraits de communiqués du Sommet de la Grande Région, des documents de presse ainsi que les sites web de trois universités sélectionnées. Les analyses révèlent des aspects spécifiques concernant l’approche et la construction discursive de l’espace de vie de la Grande Région, selon le groupe d’acteur·rice·s, la fonction et la date de publication des documents au cours de la pandémie.“
Keywords: Kommunikation; Sprachgebrauch

Autocue voor lockdown - Stouten, Bart (P, 2023)
Aus dem Verlagstext: „Niet zo lang geleden kondigde Bart Stouten op CANVAS een nieuw prozagedicht aan, dat zelf ook de vorm van een presentatietekst voor televisie hanteert, met alle camera-aanwijzingen erbij. "Autocue voor lockdown" is het proces-verbaal van een zelfonderzoek tijdens de claustrofobe lockdown-tijd, waarin het bewustzijn van de dichter ‘opgesloten’ zit in zijn geweten, dat hem constant met vragen belaagt. In de spiegel kijkend ‘leest’ dat geweten een poëtische autocue met intense, van verlangen zwangere gevoelens. Verleden interfereert in het alomtegenwoordig verlangen, in de hoop op een deugdzame voltrekking, een vreedzaam einde van zowel lockdown als liefde en leven. Als een echte dichterlijke ‘regisseur’ reikt Bart Stouten adviezen aan om ‘anders’ te kijken naar de realiteit. Tijdens de ironische pauzemomenten komt er ruimte voor reclame, die een manipulatie van de ‘objectieve’ realiteit doet gevoelen. Alle onwerkelijke werkelijkheid wordt uiteindelijk weggeblazen. De autocue is genadeloos eerlijk en Stouten slaagt er opnieuw in om met frisse woorden origineel te gluren naar de grote crisissituatie die elk leven is.“

Solidarity and support in Belgian residential linguistic landscapes during the Covid-19 outbreak - Vandenbroucke, Mieke; De Malsche, Fien (Pragmatics and Society, 2023)
Abstract: „This article examines the role played by signs in the public space of two socio-economically stratified residential neighbourhoods of Ghent (Belgium) during the first Covid-19 outbreak in 2020. On the basis of fieldwork, we explore the potential of public signs as a resourceful strategy for communicating solidarity and support and the discursive construction of a community affected by this crisis. We show that in times of lockdown and social distancing, the residential linguistic landscape in both neighbourhoods became strategically appropriated by local inhabitants to communicate with neighbours and strangers and was operationalised as a vehicle to serve new communicative functions such as the conveying of solidarity and support as well as gratitude, and collective belonging. Some differences related to emplacement, language use and quantity of signs were also observed. Overall, the article documents the affective appropriation of space through Covid-19 signs during the Covid-19 outbreak and periods of lockdown in Flanders, Belgium.“
Keywords: Gent; Solidarität; Sprachgebrauch; Wohngebiet

Die Covid-19-Pandemie und die grenzüberschreitende Kooperation in der Region SaarLorLux - politische Bewertungen und Perspektiven - Weber, Florian (Pandemisches Virus - nationales Handeln. Covid-19 und die europäische Idee, 2023)
Aus dem Verlagstext: „Mehr als ein Drittel der Bewohner:innen der Europäischen Union lebt in Grenzregionen, knapp zwei Millionen passieren als Grenzpendler:innen regelmäßig die an Bedeutung verlierenden nationalstaatlichen Grenzen. Umso mehr wirkte damit die Covid-19-Pandemie im Frühjahr 2020 als Zäsur: 35 Jahre nach der Unterzeichnung des Schengener Übereinkommens wurden an vielen Orten erneut verstärkte Grenzkontrollen bzw. Grenzschließungen eingeführt. Mit langen Schlangen an den Grenzübergängen, voneinander getrennten Familien und Freunden, individuellen Schicksalen zeigten sich deren Auswirkungen drastisch. Gleichzeitig wurde so weithin sichtbar, wie verflochten Grenzregionen bereits sind und einen ‚Hotspot‘ europäischer Integration bilden. Ein markantes Beispiel hierfür stellt die sog. Großregion mit ihrem ‚Kern‘ SaarLorLux dar. Basierend auf einer Analyse von Interviews, Essays und Pressemitteilungen politischer Akteure aus Deutschland, Frankreich und Luxemburg von nationaler bis lokaler Ebene beleuchtet der Beitrag deren Bewertungen der ‚Grenzkrise‘ mit ihren Folgen. Es zeigt sich, wie stark SaarLorLux als Verflechtungsraum wahrgenommen wird, weswegen die Grenzsicherungen als Schock erlebt wurden – und dies in der Rückschau aus politischer Sicht durchgehend vom Nationalen bis Lokalen. Neben negativen Aspekten werden positive Effekte herausgearbeitet, verbunden mit einem Fokus auf die grenzüberschreitende Kooperation und deren Entwicklungsperspektiven für eine künftig bessere ‚Krisenfestigkeit‘.“
Keywords: Grenzgebiet; Grenzüberschreitende Kooperation

Die Covid-19-Pandemie als Zäsur für die Großregion. Eine Einordnung aus der Perspektive der Grenzraumforschung - Weber, Florian; Dittel, Julia (Universität in der Pandemie / L'Université en temps de pandémie, 2023)
Abstract: „La pandémie de Covid-19 a mis à rude épreuve les multiples formes d’échanges transfrontaliers au sein de ce que l’on appelle la Grande Région. En effet, les restrictions frontalières mises en place pour limiter les impacts de la pandémie s’opposaient à ce qui, ici, était depuis longtemps devenu la normalité politique, économique et sociale. En s’appuyant sur des hypothèses théoriques et conceptuelles issues des border studies, l’article présente les effets de la pandémie sur la région frontalière franco-germano-belgo-luxembourgeoise et ses habitant·e·s. Les processus de rebordering enclenchés au printemps 2020 ont fortement perturbé les pratiques professionnelles, économiques et quotidiennes transfrontalières. En tant qu’espace d’interdépendance, de zone de contact et de transition, le borderland, avec ses fortes interactions et interdépendances transfrontalières, s’était entre-temps transformé en zone de conflit. Les nouveaux processus de debordering, initiés aussi bien de manière formelle par les responsables politiques que (et avant tout) de manière informelle par les citoyen·ne·s, suggèrent cependant que la crise peut également être considérée comme une chance car elle a permis de sensibiliser à l’égard des régions frontalières. Après les premiers enseignements tirés par les décideur·e·s à l’issue de l’expérience bouleversante de la première vague de la pandémie, il convient d’explorer à l’avenir dans quelle mesure ces enseignements peuvent être valorisés à long terme et comment la coopération transfrontalière peut être rendue plus résistante aux crises.“
Keywords: Grenzüberschreitende Kooperation

Le droit public belge face à la crise du COVID-19. Quelles leçons pour l'avenir? - Bouhon, Frédéric; Slautsky, Emmanuel; Wattier, Stéphanie (Larcier, 2022)
Abstract: „La gestion politico-juridique de la pandémie de Covid-19 et de ses conséquences suscite de nombreuses questions, notamment dans le domaine du droit public. Les mesures adoptées respectent-elles la répartition des compétences entre autorité fédérale, communautés et régions? Le recours massif aux pouvoirs spéciaux et aux pouvoirs de police est-il compatible avec les principes consacrés par la Constitution et le droit international? Les restrictions considérables apportées aux droits fondamentaux pour limiter la propagation de la pandémie sont-elles excessives? Quel est le rôle des experts dans la prise des décisions? Ces questions, parmi d’autres, sont abordées dans le présent ouvrage au travers de 26 contributions thématiques réparties en trois parties. La première porte sur l’organisation des pouvoirs telle qu’elle a été bousculée par la crise. La deuxième concerne les instruments et les ressources de l’action publique et les adaptations que celle-ci a dû subir du fait de la pandémie. La troisième se focalise sur les droits fondamentaux. Près de soixante chercheurs issus de la plupart des universités belges ont contribué à l’ouvrage. Celui-ci s’adresse tant aux universitaires qui y trouveront des développements scientifiques riches et variés sur le sujet étudié, qu’à tous ceux – décideurs politiques ou membres du grand public – qui cherchent à comprendre les ressorts juridiques de la réponse de la Belgique à la pandémie de Covid-19 et les enjeux que cette réponse soulève sous l’angle du droit public.“
Keywords: Recht

(In)compétences des parlements belges en période de confinement et de distanciation sociale. Pouvoirs spéciaux et mesures urgentes pour lutter contre le Covid-19. Du principe de légalité... au principe de l’arrêté. Enrayer le basculement - Bourgaux, Anne-Emmanuelle; Gaudin, Thibault (Le droit public belge face à la crise du COVID-19. Quelles leçons pour l'avenir?, 2022)
Keywords: Parlament; Recht

COVID-19 and people with disabilities: assessing the impact of the crisis and informing disability inclusive next steps : Belgium. - European Commission. Directorate General for Employment, Social Affairs and Inclusion. (Publications Office, 2022)
"Belgium as a country was severely affected by the COVID pandemic. The country has had two periods of 'lockdown' so far. A first lockdown took effect on 18 March 2020 and lasted for about four months. Linked to the second wave of infections, a second lockdown was installed on 19 October 2020. This second lockdown continues to date. After the first national lockdown in Belgium, at the end of March 2020, an article appeared in the New York Times1 on 8 August 2020 entitled 'When COVID-19 hit many elderly were left to die'. This article discussed the very high death rates of older people in Belgium and, more specifically, of older citizens staying in collective residential care centres. The article exposed not only high mortality rates, but also the uneven fight against the disease in residential care centres that suffered from a shortage of protective equipment, such as masks, hygienic aprons and gloves, oxygen and COVID-19 test kits. Most of the staff were also untrained to deal with an infectious disease outbreak. In addition, a picture was given of the first months of the pandemic, in which older people were not always admitted to intensive care, even though the potential of intensive care beds was not fully used yet. The exhausting struggle of the health workers in our residential homes became clear: many were also infected, and some went into quarantine together with their residents. At many places, Médecins sans Frontières and the Belgian Army were asked to assist. The family members of those staying in the residential care centres were not allowed to visit their parents or grandparents for a long time; some older people had to die alone, without family / friends being present. The same article outlined the great fragmentation of responsibilities of the Belgian state structure. At a certain moment, nine different Ministers responsible for healthcare had to consult with each other and were expected to enter into discussion with six different parliaments to democratically assess their political decisions."
Keywords: Behinderung; Inklusion (Soziologie); Integration

Politie en de COVID-19-pandemie in België: impact op het politiewerk, de interne relaties en politie-burgerinteracties - Feys, Yinthe (Tijdschrift voor Criminologie, 2022)
Abstract: „In this article, the author reflects on the impact of COVID-19 on policing, the relations among police officers and the interactions between police and citizens based on systematic social observations in small to semi-sized local police forces during the pandemic. The article discusses the nature of police work during the crisis and new types of interventions that police officers are confronted with (e.g. curfew controls). Additionally, the impact of the pandemic on the internal and external relations is discussed. Internally, the COVID-19 measures may have an impact on police officers’ possibilities for personal, social interactions among colleagues, which may potentially challenge the solidarity within the police force. Externally, tensions may arise in relations with citizens, partly because of unclear regulations or variable interpretations of those regulations. Those unclear regulations, but also uncertainties concerning one’s own competences and questions regarding the police’s role in enforcing the pandemic regulations, put pressure on the police’s (self-)legitimacy.“
Keywords: Polizei

La sûreté au sein de la STIB. Premier diagnostic de sûreté et impact de la COVID-19 - Francis, Vincent; Queeckers, Geneviève (Politeia, 2022)
Abstract: „Ce cahier est le résultat d’une étude menée sur plusieurs années au sein du réseau de la STIB (Société des transports intercommunaux de Bruxelles). Divisé en deux parties, le Cahier présente les résultats de l’étude ainsi que les enseignements qui ressortent de ce Diagnostic de Sûreté. Dans la seconde partie, les auteurs s’attachent à dépeindre l’impact de la crise Covid-19 sur le niveau de sûreté au sein du réseau de la STIB. Une attention particulière est apportée sur l’influence de la baisse de fréquentation.“
Keywords: Brüssel; Innere Sicherheit; Verkehrsbetrieb

Woninginbraken tijdens COVID-19: de performantie van een voorspellend criminaliteitsmodel in tijden van pandemie - Hardyns, Wim; Khalfa, Robin (Tijdschrift voor Criminologie, 2022)
Abstract: „In this contribution, the authors examine the spatiotemporal distribution of residential burglaries in a Belgian police zone based on monthly residential burglaries before and during the COVID-19 crisis and assess the performance of a predictive crime model during this period. In general, compared to 2019, there were fewer home burglaries in 2020 during the COVID-19 crisis. Except for a few changes, the spatial distribution of residential burglaries in 2020 is largely similar to that of residential burglaries in 2019. The authors observe that the predictive crime model performs significantly worse at the start of the pandemic and when severe measures are taken, but that the model’s performance then rises again after a few months as the algorithm becomes more proficient in adjusting itself to big societal changes.“
Keywords: Einbruchdiebstahl

La vaccination contre la Covid-19 obligatoire en Belgique? - Jansen, Arnaud (Anthemis, 2022)
Keywords: Recht

Fonctionnement des parlements belges en période de confinement et de distanciation sociale - Jousten, Andy; Behrendt, Christian (Le droit public belge face à la crise du COVID-19. Quelles leçons pour l'avenir?, 2022)
Keywords: Parlament; Recht

Si jamais - MaRieC (Le livre en papier, 2022)
Inhaltsverzeichnis: http://digitale-objekte.hbz-nrw.de/storage2/2024/05/25/file_28/9558095.pdf
Keywords: Erlebnisbericht

Brussel, Verstilde Tijd ‐ Bruxelles, Temps Suspendu - Massart, Steven (Snoeck, 2022)
"Eind 2020. Brussel. Een stad zonder mensen, het voelt vreemd aan. Het decors van het dagelijkse leven ligt er verlaten bij. Ontvlucht door iedereen. De sporen nog zichtbaar. Mensen lopen schichtig door de straten en willen zo snel mogelijk op hun eindbestemming zijn. Een enkeling dwaalt door de stad. Doelloos, want de deuren blijven dicht. De architectuur komt helemaal in de spotlights te staan maar zonder het dagelijkse leven verliest de stad ook veel van zijn betekenis."
Keywords: Brüssel; Fotografie

Localising Science News Flows in a Global Pandemic. Translational Sourcing Practices in Flemish Reporting on COVID-19 Vaccine Studies - Nelissen, Elisa; McMartin, Jack (The Languages of COVID-19. Translational and Multilingual Perspectives on Global Healthcare, 2022)
Keywords: Berichterstattung; Flandern; Medien; Open Access/Volltext; Presse

Besloten stad - Pierreux, Jos (Uitgeverij Vrijdag, 2022)
Aus dem Verlagstext: „Maart 2020, COVID-19 lockdown. De mondaine badplaats Knokke verandert in een spookstad, zijn inwoners zijn voorzichtig bij alles wat ze doen. De speurders werken maximaal van thuis uit. Wanneer in het Koningsbos een anoniem lijk wordt aangetroffen, zit rechercheur Stefaan Athenus met de handen in het haar. Door de pandemie is de politiebrigade onderbemand en er daagt geen versterking op. De brigadier dient te improviseren.“
Keywords: Fiktionale Darstellung; Knokke; Kriminalfall

Hemelrijk - Stoop, Chris de (De Bezige Bij, 2022)
Aus dem Verlagstext: „In het hart van de Kempen, op de hei, breekt een helse tijd aan wanneer een zorgcentrum na het bezoek van de goede sint getroffen wordt door corona. De sint, mantelzorger voor zijn oude moeder, wordt als ‘superverspreider’ bestempeld en is een moment lang wereldnieuws. Honderden verzorgingstehuizen kampten met grote uitbraken, duizenden bejaarden stierven als vliegen, maar dit waargebeurde verhaal van een mantelzorger roept nu indringende vragen op over wat er echt gaande was. Hoe is het als je goed wilt doen maar kwaad aanricht? Wat is de nasleep van schuld en schaamte? Waarom is de ene mens minder mens dan de andere? Chris de Stoop, zelf jarenlang mantelzorger, met ook een coronadode onder zijn naasten, brengt een ingetogen kroniek van het drama, vermengd met zijn eigen familie-ervaringen. Een persoonlijk, ontroerend portret van binnenuit.“
Inhaltsverzeichnis: https://digitale-objekte.hbz-nrw.de/storage2/2024/06/17/file_3/9564685.pdf
Keywords: Altenheim; Altenpflegeheim; Kempenland; Tod

Reaktion auf und Erholung von Covid-19 in historischen urbanen Tourismusdestinationen (Beispiele aus Belgien und den Niederlanden) - Vanneste, Dominique; Meeteren, Vere van; Neuts, Bart (Via@, International Interdisciplinary Review of Tourism, 2022)
Abstract: „Covid-19 hat den Tourismus besonders hart getroffen und zwang Akteure auf allen Ebenen, auf die wirtschaftliche Erholung des Tourismus hinzuarbeiten. Zeitgleich wiesen einige Experten darauf hin, dass die Pandemie einen Impuls für die Neugestaltung eines zukünftigen Tourismus gegeben habe. Diese Arbeit fokussiert sich auf ein potenzielles Umsetzungsdefizit und geht der Frage nach, wie die lokalen Akteure in der Praxis mit der Covid-19-Pandemie umgehen, sowohl kurzfristig als auch hinsichtlich langfristiger wirtschaftlicher Erholungsstrategien. Ist ein „Business as usual“-Ansatz vorherrschend oder kann die Pandemie ein Katalysator für (größere) Veränderungen sein? Bei den untersuchten Fällen handelt es sich um historische Städte in Belgien und den Niederlanden. Obwohl in diesen Ländern die Tourismusindustrie nicht dominierend ist, haben insbesondere ihre Städte als Destinationen erheblich gelitten. Kurzfristiges Krisenmanagement sowie die Visionen, Strategien und Maßnahmen zur langfristigen Erholung waren Gegenstand einer Reihe von Online-Workshops mit Verantwortlichen für Tourismusplanung und -management. In diesen Online-Workshops wurde eine interessante Software (MURAL) genutzt, um den interaktiven Informationsaustausch und die Diskussion zu fördern.“
Keywords: Arnheim; Gent; Krisenmanagement; Leiden; Löwen; Mecheln; Pandemie; Stadt; Tourismus

Did the COVID-19 Pandemic Reduce Attention to Environmental Issues?: A Panel Study Among Parents in Belgium, 2019-2020 - Verachtert, Sari; Stiers, Dieter; Hooghe, Marc (Politics of the Low Countries, 2022)
Abstract: „Theories on issue competition assume that there is only a limited number of issues that a person prioritises simultaneously. In this research note, we test this mechanism by using a panel study that was conducted among Belgian parents in 2019 and 2020. Between the two observations of the study, the country suffered a severe health crisis due to the COVID-19 pandemic. We investigate whether this crisis reduced the priority of environmental issues among respondents. Our results show that there was indeed a significant decline of some indicators for environmental concern, but not for others. Furthermore, we show that a higher priority for the health-related and economic consequences of the COVID-19 pandemic was associated with a steeper decline in environmental concern.“
Keywords: Umwelt; Öffentliches Interesse

Did the COVID-19 Pandemic Reduce Attention to Environmental Issues?: A Panel Study Among Parents in Belgium, 2019-2020. Appendix - Verachtert, Sari; Stiers, Dieter; Hooghe, Marc (Politics of the Low Countries, 2022)
Abstract: „Did the COVID-19 Pandemic Reduce Attention to Environmental Issues?: Theories on issue competition assume that there is only a limited number of issues that a person prioritises simultaneously. In this research note, we test this mechanism by using a panel study that was conducted among Belgian parents in 2019 and 2020. Between the two observations of the study, the country suffered a severe health crisis due to the COVID-19 pandemic. We investigate whether this crisis reduced the priority of environmental issues among respondents. Our results show that there was indeed a significant decline of some indicators for environmental concern, but not for others. Furthermore, we show that a higher priority for the health-related and economic consequences of the COVID-19 pandemic was associated with a steeper decline in environmental concern.“
Keywords: Umwelt; Öffentliches Interesse

Das Verhalten des belgischen und des deutschen Finanzmarktes innerhalb der Covid-19-Krise hinsichtlich der Volatilität am Markt - Peitz, Christian (BelgienNet, 2021)
Permalink im Internet Archive: https://web.archive.org/web/20240131190124/https://belgien.net/wp-content/uploads/Peitz-1-Verhalten-BE-DE-Finanzmaerkte.pdf
Keywords: Aktienindex; Finanzmarkt; Open Access/Volltext

Belgium in the time of the COVID-19 pandemic. A snapshot in January 2021 (Weltgesundheitsorganisation. Regionalbüro für Europa, 2021)
"WHO/Europe has interviewed practitioners and patients affected by cardiovascular diseases, cancer, diabetes and chronic respiratory diseases to gather their experience on NCD care during the COVID-19 pandemic. This collection of stories sheds light on the challenges and opportunities faced in countries, and documents innovative solutions to overcome them. This document gives a snapshot of the situation in Belgium in January 2021. In 2020, Belgium experienced highs and lows as it grappled with COVID-19. Ghent University Hospital is one of the largest hospitals in Belgium, with over 1000 beds and more than 6000 staff. The hospital benefited from a high degree of preparedness and prescience. Very early on in the pandemic, in January 2020, a task force was set up to prepare for the crisis they expected could be facing the country. Its members included a physician who had experience of Ebola. When COVID-19 hit, all non-essential medical care immediately was shut down."
Keywords: Krankenhaus; Patient

Non, les jeunes n’ont pas été égoïstes pendant la crise du COVID-19! - Allen, Chloé; Sacco, Muriel; Servais, Olivier (Politique. Revue belge d’analyse et de débat, 2021)
Keywords: Jugend; Protestbewegung

De Coronacrisis door de ogen van een burgemeester - Audenaert, Kristof ((Lokaal) besturen in coronatijden, 2021)
Keywords: Bürgermeister; Flandern; Gemeinde; Torhout

Le Parlement de la Fédération Wallonie-Bruxelles face à la crise de la COVID-19. Impact et analyse - Baeselen, Xavier (Parlement de la Communauté française, 2021)
Keywords: Parlament; Parlamentarische Kontrolle; Wallonien

De werkgelegenheids- en sociale impact van de COVID-19-crisis - Barrez, Jeroen; Bevers, Tom; Coenen, Ann; Gilbert, Valérie; Mattheussens, Günther; Van Dam, Rudi; Vleminckx, Koen (Armoede en Sociale Uitsluiting. Jaarboek 2021, 2021)
Keywords: Arbeitsmarkt; Soziale Sicherheit

Gezondheidscrisis en de verdeelde stad - Beeckmans, Luce; Moeres, Lise-Lotte; Roslevitch, Jekaterina (De stad beter na corona? Reflecties over een gezondere en meer rechtvaardige stad, 2021)
Keywords: Brüssel; Paris; Soziale Situation; Soziale Ungleichheit; Stadt; Städtebau

Corona als lens op de ongelijke stad - Beeckmans, Luce; Oosterlynck, Stijn (De stad beter na corona? Reflecties over een gezondere en meer rechtvaardige stad, 2021)
Keywords: Soziale Situation; Soziale Ungleichheit; Stadt

Lessons from the Lockdown. Foregrounding Non-privileged Perspectives into the (Post-)COVID City Debate - Beeckmans, Luce; Oosterlynck, Stijn (Global reflections on COVID-19 and urban inequalities, 2021)
Angaben zum Inhalt: „COVID-19, as well as the measures set to stop the spread of the virus, strike urban life at its heart. Indeed, much of what makes urban life attractive thrives on the physical proximity of a diversity of people in densely populated built environments. It then comes as no surprise that the socio-spatial dynamics of this infectious disease have triggered a lively debate on the future of the city. In this chapter, by engaging with several voices in this public and academic debate, we focus on the question of whose city we are talking about when we refer to the post-COVID-19 city, focusing on the highly (sub)urbanized Flemish region and Brussels in Belgium. While there is plenty of evidence emerging that both COVID-19 and the COVID-19 measures, in particular the lockdown, hit the urban population very unequally and that it reproduces and strengthens certain urban inequalities, we argue that in the debate on urban life in the (post-)COVID-19 city a ‘white’ middle-class perspective is often dominant. As a result, the diversity of spatial needs and the varying degrees of spatial poverty are not sufficiently taken into account. We then move on to document the impact of COVID-19, and the measures to counter it, on precarious groups living in the city. Finally, we suggest a few socio-spatial lessons which could be drawn from the lockdown for a more equal post-COVID-19 city. The impact of the lockdown on urban life and the use of urban space was instantaneous. A remarkable feature of several early newspaper articles on COVID-19 and in Flemish cities and Brussels is its framing in terms of ‘urban flight’. In the articles, COVID-19 is framed as a potential new driver of urban flight and thus a threat to the renewed popularity of cities with (a part of) the middle class.“
Keywords: Brüssel; Flandern; Stadt; Stadtleben; Suburbaner Raum; Öffentlicher Raum

De stad beter na corona? Reflecties over een gezondere en meer rechtvaardige stad - Beeckmans, Luce; Oosterlynck, Stijn; Corijn, Eric (ASP Academic & Scientific Publishers, 2021)
Aus dem Verlagstext: „De coronapandemie heeft het wereldsysteem, ons leven en alle grote steden op de proef gesteld. In „De stad beter na corona?“ reflecteren stadsonderzoekers over welke stedelijke ongelijkheden covid precies heeft bloot gelegd of aangewakkerd en dit vanuit een uiteenlopende waaier van thematische insteken: van huisvesting tot diversiteit, van klimaat tot (wijk)gezondheidszorg. Onbevangen wordt nagedacht over hoe een meer rechtvaardige en dus gezondere stad na corona er zou kunnen uitzien: een 15-minutenstad, een auratische stad, een stad van capsules of zetten we eindelijk de stap voorbij de sacrificiële stad van vandaag? Dit boek wil een bijdrage leveren tot een bredere maatschappelijke discussie over een meer gezonde en rechtvaardige post-covidstad en daagt de lezer uit om te reflecteren over de rol van de stad in wereld.“
Inhaltsverzeichnis: http://digitale-objekte.hbz-nrw.de/storage2/2024/04/13/file_18/9542440.pdf
Keywords: Flandern; Soziale Situation; Soziale Ungleichheit; Stadt

Aywaille durant la pandémie - Bernard, Clémence; Bernard, Noah (Flamingo éditions, 2021)
Keywords: Aywaille; Streetphotography

Manhay durant la pandémie - Bernard, Clémence; Bernard, Noah (Flamingo éditions, 2021)
Keywords: Manhay; Streetphotography

Seraing durant la pandémie - Bernard, Clémence; Bernard, Noah (Flamingo éditions, 2021)
Keywords: Seraing; Streetphotography

Samen tegen Corona - Boon, Rudy (Heemkundige Kring van Gooik, 2021)
Angaben zum Inhalt: „Opgelucht begaf ik me naar het Vaccinatiecentruum Koornmolen voor mijn prik. Verrast en enthousiast verliet ik het centrum. Mijn ervaring stond in schril contrast met de verwachtingen die ik koesterde op basis van de negatieve berichtgeving in de kranten over de vaccinatiecampagne. Als reactie hierop wou ik iets terugdoen om de inspanningen van de vrijwilligers van de vaccinatiecentra de wel verdiende aandacht te schenken en ze te danken en te eren voor alle inspanningen en het enthousiasme en de vriendelijkheid waarmee ze deze taken hebben opgepakt. Als gepassioneerd fotograaf weet ik dat foto’s vereeuwigen en dat een fotoboek als blijvende tastbare herinnering een belangrijke rol heeft. Ik stelde aan Michel Doomst voor om beeldmateriaal te maken en er een boek mee samen te stellen dat als eerbetoon en als dank aan de vrijwilligers zou worden opgedragen. Mijn voorstel kreeg snel gehoor. Dank zij Michel en zijn naaste medewerkers van het kernteam kreeg ik de kans hier concreet werk van te kunnen maken en het werd tevens een heel bijzondere persoonlijke levenservaring. Ik maakte sfeerbeelden van het centrum op onze Nationale Feestdag en kon in de praktijk beleven wat onze Vorst de dag voordien in zijn toespraak had benadrukt over zijn bewondering voor het werk van de vele vrijwilligers: “Onze kracht om op te veren door terug te gaan naar de essentie: onze menselijkheid”. De vrijwilligers portretteerde ik zonder masker om zo de blik te vangen die achter het doekje verborgen was gebleven voor de gevaccineerden. In een korte quote geven ze hun indrukken weer en wat hen bij zal blijven over hun periode in het vaccinatiecentrum. Ik hoop met deze beelden respect en dank aan alle vrijwilligers en medewerkers te betonen voor hun solidaire en enthousiaste inzet opdat wij allen terug een normaal sociaal leven zouden kunnen leiden. Een dikke merci! Rudy Boon“
Keywords: Ehrenamtliche Tätigkeit; Gooik; Impfung

De 15 minutenstad als ruimtelijke kapstok voor de 'essentiële economie' - Boussauw, Kobe; Boeck, Sarah De (De stad beter na corona? Reflecties over een gezondere en meer rechtvaardige stad, 2021)
Keywords: Brüssel; Mobilität; Soziale Ungleichheit; Stadt; Städtebau

On fera la fête sous le parasol rouge. Journal d'une Bruxelloise confinée. Récit - Bronzin, Martine (Le Lys bleu éditions, 2021)
Keywords: Alltag; Brüssel; Erlebnisbericht

Eenzaamheid - Casteren, Joris van (De Bezige Bij, 2021)
Angaben zum Inhalt: „Het thema eenzaamheid laat niemand onberoerd. Joris van Casteren is er, misschien omdat hij als baby wekenlang in een couveuse lag, afgescheiden van enig menselijk contact, door gefascineerd: in al zijn boeken komt het thema in verschillende gedaanten aan de orde. In 2018 trad hij aan als coördinator van de stichting De Eenzame Uitvaart, die overledenen zonder familie of sociaal netwerk een bijzonder saluut brengt met een persoonlijk gedicht. De wereld van eenzame mensen, die normaal volstrekt onzichtbaar is, ging hiermee voor hem open. In Eenzaamheid biedt Van Casteren een uniek inkijkje in zijn grote fascinatie, die in deze tijden van corona nog pregnanter is geworden. In een combinatie van wonderlijke anekdotes en maatschappelijke en literaire bespiegelingen belicht hij het raadselachtige verschijnsel eenzaamheid van verschillende kanten. Daarnaast is het ook een persoonlijk relaas over de liefde voor een celliste uit Philadelphia die een einde maakte aan zijn eigen eenzaamheid.“
Keywords: Amsterdam; Brüssel; Einsamkeit; Zweierbeziehung

De gouverneur als knooppunt in een gezondheidscrisis zonder voorgaande - Cauter, Carina van ((Lokaal) besturen in coronatijden, 2021)
Keywords: Flandern; Ostflandern

De pandemie onder de kerktoren. Een lokale aanpak van een wereldwijd probleem - Compernol, Jan ((Lokaal) besturen in coronatijden, 2021)
Keywords: Bürgermeister; Flandern; Gemeinde

Het wijkleven herwaarderen - Corijn, Eric (De stad beter na corona? Reflecties over een gezondere en meer rechtvaardige stad, 2021)
Keywords: Brüssel; Sozialarbeit; Soziale Situation; Stadt; Stadtviertel; Städtebau

De interbestuurlijke verhoudingen tijdens de coronacrisis. Nood aan relatiebemiddeling? - De Ceuninck, Koenraad; Valcke, Tony; Boelen, Lieven ((Lokaal) besturen in coronatijden, 2021)
Keywords: Bürgermeister; Flandern; Gemeinde; Umfrage

Over de gevolgen van de coronacrisis voor beroepsonzekerheid, politieke machteloosheid en het geloof in samenzweringen - De Witte, Hans; Roll, Lara; Van Hootegem, Anahí (Gedrag & Organisatie, 2021)
Angaben zum Inhalt: „This study explores whether the corona crisis had an impact on the perception of job insecurity, operationalised as occupational insecurity. At the same time, we examine the association between occupational insecurity and two societal attitudes: political powerlessness and beliefs in a corona conspiracy. Finally, the literature on conspiracies suggests that the association between occupational insecurity and beliefs in a conspiracy are an attempt to give meaning to a crisis situation, like the corona pandemic. This hypothesis is tested by analysing whether political powerlessness mediates the association between occupational insecurity and the belief in a corona conspiracy. Data were gathered in December 2020 via an online survey among 1324 respondents in Flanders (Belgium). All hypotheses were corroborated by the analyses. The results suggest that the corona crisis did not only affect our health and health care system, but also might have ‘infected’ work related and societal and political attitudes.“
Keywords: Arbeitsplatz; Arbeitsplatzsicherung; Berufstätigkeit; Flandern; Machtlosigkeit; Open Access/Volltext; Verschwörungstheorie

Wonen in tijden van pandemie. 'We can't live, work and play in a living room' - Decker, Pascal De (De stad beter na corona? Reflecties over een gezondere en meer rechtvaardige stad, 2021)
Keywords: Flandern; Stadt; Suburbaner Raum; Wohnen; Wohnungsmarkt

De smaak van armoede in tijden van COVID-19 - Dehertogh, Britt; Baki, Jusra; Maelstaf, Hilde; Vinck, Billie; Beuselinck, Axelle; Baete, Eline (Armoede en Sociale Uitsluiting. Jaarboek 2021, 2021)
Keywords: Armut; Ernährung; Lebensmittel; Lebensqualität

Maandinkomens in COVID-19-jaar 2020 - Derboven, Johannes; Neelen, Wouter; Vanderkelen, Jonas; Verbist, Gerlinde; Marchal, Sarah (Armoede en Sociale Uitsluiting. Jaarboek 2021, 2021)
Keywords: Arbeitsmarkt; Armut; Einkommen; Lohn; Soziale Sicherheit

The Praise for a 'Caretaker' Leader: Gendered Press Coverage of Prime Minister Sophie Wilmès in a COVID-19 Context - Deswert, Clémence (Politics of the Low Countries, 2021)
Abstract: „Studies on media coverage of women politicians have underlined how the media contribute to the association of the figure of the political leader with masculinity. Yet, the social construction of leadership seems to evolve towards a more 'femininity-inclusive' definition. Research on the 'glass cliff' phenomenon suggests that stereotypical feminine attributes might be expected from political leaders in a time of crisis. We investigated the gendered construction of political leadership in the press in a COVID-19 context through the case of former Belgian Prime minister Sophie Wilmès. In line with the 'think crisis-think female' association, our discourse analysis shows an appreciation of traditionally feminine traits, and particularly care-related qualities, in the evaluation of what a 'good' leader should be in pandemic times, although some characteristics traditionally associated with masculinity are still considered valuable assets in the journalistic portrayal of Wilmès' leadership.“
Keywords: Geschlechterstereotyp; Politische Führung; Presse; Wilmès; Sophie (1975– )

Madeleine. Of de kunst van het overleven - Droog, Britt; Van Dievel, Louis (Vrijdag, 2021)
Angaben zum Inhalt: „Maak kennis met Mrs Madeleine Verboven: een veertiger met wat overgewicht en een rokershoestje, kuisvrouw van beroep maar niet uit roeping. Afkomstig uit Okselaar, zoals okselhaar maar dan zonder h. Veel te jong getrouwd, moeder van een kind dat inmiddels volwassen is en in 'den bak' zit. Tegenwoordig een hobbelig liefdesleven en een hondje dat Angèleke heet. Streetwise, met een korst op haar ziel. Leep, maar niet slecht van inborst. Marginaal? Misschien. Maar daar wordt aan gewerkt. Want bij Elfride en Jacques thuis heeft Madeleine het eindelijk getroffen, méér dan getroffen. Bij deze welstellende lieden heeft ze het min of meer tot een soort van gezinslid geschopt. Wat tal van opportuniteiten biedt, om dat modewoord eens te gebruiken. Britt Droog en Louis van Dievel herstellen met Madeleine het romanfeuilleton in ere. Aflevering na aflevering leggen ze de zielenroerselen, het verleden en de listige plannen van een kuisvrouw bloot. Pardon: geeft de rondborstige Madeleine iedere vrijdag zelf vrije inkijk in haar gemoed.“
Keywords: Fiktionale Darstellung; Frau; Marginalität; Okselaar

Corona als een etnisch ongelijkheidsvirus - Geldof, Dirk (Armoede en Sociale Uitsluiting. Jaarboek 2021, 2021)
Keywords: Armut; Frankreich; Großbritannien; Soziale Sicherheit; Soziale Ungleichheit; USA

„First things first“. De beleidsimpact van de coronacrisis in kaart gebracht - Gjurova, Elizaveta; De Ceuninck, Koenraad; Delputte, Eduard ((Lokaal) besturen in coronatijden, 2021)
Keywords: Bürgermeister; Flandern; Gemeinde; Umfrage

Covid als ongelijkmaker voor kwetsbare kinderen en jongeren in de stad - Kastit, Ikrame (De stad beter na corona? Reflecties over een gezondere en meer rechtvaardige stad, 2021)
Keywords: Armut; Jugend; Kind; Soziale Situation; Soziale Ungleichheit; Stadt

(e-)Partizipation in der Region der kurzen Wege. Die Corona-Pandemie in Ostbelgien als Chance und Herausforderung - Kirschner, Sabrina (Diskurs. Fachmagazin Jugendarbeit, 2021)
Keywords: Jugend; Ostbelgien

La pandémie de Covid-19. Les systèmes juridiques à l'épreuve de la crise sanitaire - Lami, Arnaud (Bruylant, 2021)
Aus dem Inhaltstext: „La crise sanitaire du Covid-19 donne à voir des mécanismes juridiques inédits, qui n’ont pour l’heure donné lieu à aucun ouvrage. Le présent travail collectif réunit des spécialistes de différentes disciplines, et de plusieurs spécialités juridiques, qui mettront leur expertise au service de l’explication de la crise du Covid-19. En ce sens, l’ouvrage offre un éclairage innovant et original sur la gestion et la perception que l’on peut se faire de la période singulière que nous traversons.“
Inhaltsverzeichnis: http://digitale-objekte.hbz-nrw.de/storage2/2023/12/16/file_18/9478764.pdf
Keywords: Bekämpfung; Recht

Roger: wat het leven mij leerde - Lybaert, Leentje (Manteau, 2021)
Aus dem Inhaltstext: „Roger Lybaert (1931), ex-militair en Vlaanderens bekendste rusthuisbewoner, schreef zich in coronatijd de eeuwigheid in. Via een open brief stelde hij de beperkte vrijheid van de rusthuisbewoners aan de kaak. Zowat elk tv-programma, krant of magazine liet hem aan het woord. Dochter Leentje maakte een documentaire over haar vader en schreef zijn verhaal neer. In dit boek vertelt Roger openhartig over zijn leven en over wat hem gevormd heeft tot de kranige man die hij is.“
Keywords: Altenheim; Ausgangssperre; Flandern; Freiheit; Hohes Alter

Media als voorloper in de 'coroniale' transitie - Marez, Lieven De (Media en innovatie in een veranderende samenleving. Uitdagingen voor de Vlaamse mediasector, 2021)
Keywords: Flandern; Medienkonsum; Medienkultur

The Resilience of Democracy in the Midst of the COVID-19 Pandemic: Democratic Compensators in Belgium, the Netherlands and France - Massart, Tom; Vos, Thijs; Egger, Clara; Dupuy, Claire; Morel-Jean, Constance; Magni-Berton, Raul; Roché, Sébastian (Politics of the Low Countries, 2021)
Abstract: „The Resilience of Democracy in the midst of the COVID-19 Pandemic: Since January 2020, European countries have implemented a wide range of restrictions to contain the COVID-19 pandemic. Yet governments have also implemented democratic compensators in order to offset the negative impacts of restrictions. This article aims to account for the variation of their use between Belgium, the Netherlands and France. We analyse three drivers: the strength of counterpowers, the ruling parties' ideological leanings and political support. Building on an original data set, our results distinguish between embedded and ad hoc compensators. We find that ad hoc compensators are championed mainly by counterpowers, but also by ideology of the ruling coalitions in Belgium and the Netherlands and used strategically to maintain political support in France. Evidence on the link between embedded compensators and counterpowers is more ambiguous.“
Keywords: Demokratie; Open Access/Volltext

Performing the COVID-19 Crisis in Flemish Populist Radical-Right Discourse: A Case Study of Vlaams Belang's Coronablunderboek - Meijen, Jens (Politics of the Low Countries, 2021)
Abstract: „In June 2020, the Flemish populist radical right party Vlaams Belang (VB) published the Corona Blunder Book (CBB; Coronablunderboek in Dutch), detailing the government's mistakes in handling the COVID-19 crisis. Populist parties can 'perform' crisis by emphasising the mistakes made by opponents (Moffitt, 2015) and may use a specifically populist discursive style, consisting largely of aggressive and sarcastic language (Brubaker, 2017). This paper takes the CBB as a case study in the populist performance of crisis and the populist style, finding that the book is, first, a clear example of populist 'everyman' stylistics and the performance of crisis, and, second, that VB uses the book to shift the COVID-19 crisis from a public health crisis to a crisis of governance, seeking to blame Belgium's federal structure for the government's alleged mismanagement of the COVID-19 pandemic and hence arguing for Flemish independence, one of the party's main agenda points.“
Keywords: Populismus; Vlaams Belang

Gender en migratie in tijden van pandemie - Miri, Amal; Praag, Lore Van (De stad beter na corona? Reflecties over een gezondere en meer rechtvaardige stad, 2021)
Keywords: Antwerpen; Geschlechterverhältnis; Migration; Soziale Integration; Soziale Situation

De verhouding tussen de wetgevende en de uitvoerende macht in een gezondheidscrisis. De Belgische Pandemiewet en de Nederlandse Tijdelijke wet maatregelen COVID-19 - Moonen, Toon; Riemslagh, Jonas (Tijdschrift voor Wetgeving, 2021)
Keywords: Recht

Pandemische disciplinering van den stad - Munck, Bert De (De stad beter na corona? Reflecties over een gezondere en meer rechtvaardige stad, 2021)
Keywords: Soziale Situation; Soziale Ungleichheit; Stadt; Städtebau

De coronaplandemie. Zicht op een verborgen speelveld - Pasmans, Erwin (Aspekt, 2021)
Angaben zum Inhalt: „In zes maanden tijd zijn België en Nederland onherkenbaar veranderd. Politici, bestuurders en deskundigen hebben het bijna enkel nog over het virus en dicteren ons hoe we daarmee moeten omgaan. De media spelen daarbij een bepalende rol. Voor nieuwe inzichten is nagenoeg geen plaats. De kloof tussen de aanhoudende draconische maatregelen en de feitelijke situatie wordt met de dag groter. Hoe heeft het zover kunnen komen? Erwin Pasmans en medeburger onderzoekers vonden elkaar in een sterk gevoelde noodzaak om hierover meer helderheid te krijgen. Dit spontane burgerinitiatief bleek één van de vele wereldwijd. Het rijke materiaal toont een ontnuchterend beeld dat geheel anders is dan ons in de media en de politiek wordt voorgeschoteld. In de publieke nieuwsvoorziening was vrijwel meteen zichtbaar hoezeer vele waardevolle wetenschappelijke informatie systematisch buiten beeld bleef of slechts gefragmenteerd aan bod kwam. Onvolledig getoonde cijfers en ontoereikende interpretaties werden voor waar aangenomen. Het smoren en framen van andere geluiden over de lockdown hielden aan en effectieve behandelmethoden werden zelfs verboden. Een dodelijk gemiste kans, immers met álle beschikbare kennis had een tunnelvisie voorkomen kunnen worden. In dit non-stop onderzoek werden steeds diepere lagen aangeboord en kwamen cruciale feiten boven tafel. Duidelijk is dat achter de schermen van de uitvergrote virusdreiging uiterst ingrijpende ontwikkelingen gaande zijn. De auteur weet dit wereldomvattende krachtenveld in beeld te brengen. Indringend beschrijft hij hoe dit ons leven diepgaand beïnvloedt en ons fundamentele recht op zelfbeschikking vergaand aantast. Naarmate de grotere agenda verder wordt uitgerold, kijken meer mensen erdoorheen. Precies daarom klinkt uit diverse lagen van de samenleving een steeds luidere roep om de regie over eigen welzijn en gezondheid - en eigenlijk over ons gehele leven - per direct weer terug te nemen. Als krachtig en menswaardig antwoord op de ontstane situatie. Wij mensen staan voor een onherroepelijk kantelpunt in onze geschiedenis. Waarvoor kiezen wij? Voor een voorgeschreven manier van leven in een technocratisch en totalitair aangestuurde werkelijkheid? Of voor een betrokken levenswijze - in private en publieke sfeer - met directe beslissingsbevoegdheid en echte samenwerking? Bron: Flaptekst, uitgeversinformatie.“

Veerkracht is meerkracht. Social response project in Covid-19-tijden - Pasteels, Inge; Smits, Jan; Didden, François; Ashworth, Simon (Politeia, 2021)
Angaben zum Inhalt: „In maart 2020 werd België geconfronteerd met een lockdown als gevolg van de COVID-19-pandemie. Door de maatregelen werd de reguliere werking van welzijnsorganisaties deels onmogelijk. Bijna onmiddellijk werd echter in Houthalen-Helchteren een veerkrachtig antwoord op deze crisis geïnitieerd: het Social Response Project. Het project had tot doel alle inwoners van de gemeente, en in het bijzonder de meest kwetsbare medeburgers, bij te staan en hulp en noodhulp te voorzien waar nodig. Dit boek beschrijft hoe welzijnsorganisaties in de gemeente Houthalen-Helchteren via de inzet van een 'Social Response Team' en vanuit het motto 'snelheid boven perfectie, op weg naar perfectie' antwoord boden op de uitdagingen die de COVID-19-pandemie bracht. Naast de blauwdruk van dit Social Response model worden ook de proceslogica en de monitoring beschreven. Ervaringen en reflecties van veldwerkers en beleidsmakers werpen een licht op de impact van dit project. Een innovatief, dynamisch wijkmodel waarin Social Response structureel ingebed wordt, wordt beschreven en via een draaiboek worden handvaten aangereikt voor iedereen die Social Response wil inbedden in lokaal beleid.“
Inhaltsverzeichnis: http://digitale-objekte.hbz-nrw.de/storage2/2022/12/03/file_13/9288444.pdf
Keywords: Houthalen-Helchteren; Projekt; Sozialarbeit

Op zoek naar nabijheid. Sociaalwerkpraktijk in tijden van COVID-19 - Raeymaeckers, Peter; Boxstaens, Johan (Armoede en Sociale Uitsluiting. Jaarboek 2021, 2021)
Keywords: Fürsorge; Sozialarbeit; Soziale Situation

De Vlaamse burgemeesters over de coronacrisis - Reynaert, Herwig; Vanwalleghem, Evelien; Verhelst, Tom ((Lokaal) besturen in coronatijden, 2021)
Keywords: Bürgermeister; Flandern; Gemeinde; Umfrage

Besluit - Reynaert, Herwig; Verhelst, Tom ((Lokaal) besturen in coronatijden, 2021)
Keywords: Bürgermeister; Flandern; Gemeinde; Umfrage

Inleiding - Reynaert, Herwig; Verhelst, Tom ((Lokaal) besturen in coronatijden, 2021)
Keywords: Bürgermeister; Flandern; Gemeinde; Umfrage

(Lokaal) besturen in coronatijden - Reynaert, Herwig; Verhelst, Tom (Vanden Broele, 2021)
Angaben zum Inhalt: „Aan het hoofd van elke gemeente staat de burgemeester. Zij of hij is het politieke gezicht van de gemeente, in goede en kwade dagen. En die kwade dagen waren er de voorbije tijd volop. Immers, de coronacrisis stelde hen (en de lokale besturen in het algemeen) zwaar op de proef. De auteurs van dit boek onderzoeken hoe de Vlaamse burgemeesters de coronaperiode hebben ervaren. Ongeveer een jaar na het begin van de coronacrisis in maart 2020 sloegen Radio 2 en het Centrum voor Lokale Politiek van de Universiteit Gent de handen in elkaar en organiseerden ze een grote bevraging bij de Vlaamse burgemeesters. Meer dan 90 % van hen nam deel. Die schat aan informatie wordt hier uitgebreid geanalyseerd. Om terug te blikken op deze ongewone periode, riepen de auteurs bovendien de hulp in van enkele belangrijke hoofdrolspelers. Bart Somers (viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen), gouverneur Carina Van Cauter, gedeputeerde An Vervliet, burgemeester Kristof Audenaert en Algemeen directeur Jan Compernol beschrijven hoe zij de coronacrisis vanuit hun specifieke rol hebben ervaren. Ten slotte staan de auteurs ook stil bij het debat dat is ontstaan over de rol van de burgemeester in het bestrijden van een pandemie en aan de financiële gevolgen en uitdagingen voor de lokale besturen. Dit boek is een belangrijke houvast voor beleidsmedewerkers en mandatarissen op alle politieke niveaus die concrete lessen willen trekken uit de coronacrisis.“
Inhaltsverzeichnis: https://digitale-objekte.hbz-nrw.de/storage2/2024/06/15/file_20/9564325.pdf
Keywords: Bürgermeister; Flandern; Gemeinde

De lokale besturen na de coronapandemie - Reynaerts, Didier; Vandenwijngaert, Geert ((Lokaal) besturen in coronatijden, 2021)
Keywords: Bürgermeister; Flandern; Gemeinde

Covid-19 en welzijn op het werk - Reyniers, Kelly; Van Regenmortel, Anne (Die Keure, 2021)
Angaben zum Inhalt: „Preventie van gezondheidsschade wordt (eindelijk) terecht bovenaan de agenda gezet. Zo worden in het boek volgende topics onder de aandacht gebracht: de rol van de diverse actoren betrokken bij de toepassing en de uitvoering van het welzijnsbeleid – werkgever, hiërarchische lijn, interne en externe preventiediensten, comité en werknemers – in het licht van de specifieke omstandigheden ten gevolge van de COVID-19-crisis; de nieuwe taken van de arbeidsarts inzake contactopsporing, quarantaine en testen en de impact daarvan op het gezondheidstoezicht (cf. KB 5 januari 2021 betreffende de rol van de preventieadviseur-arbeidsarts bij de bestrijding van het coronavirus COVID-19); de genese en de juridische aard van de Generieke Gids Veilig aan het Werk; het welzijn van de “telethuiswerkers” bij de uitvoering van hun werk, m.i.v. een analyse van de nieuwe CAO nr. 149 van 26 januari 2021; strafrechtelijke verantwoordelijkheid, beroepsziekte en arbeidsongeval: een juridische risicoanalyse.“
Keywords: Arbeitsbedingungen; Arbeitsrecht; Arbeitsschutz; Arbeitssicherheit

Een jaar in lockdown. Coronaverhalen uit een woonzorgcentrum - Schoovaerts, Bart; Kortleven, Lies (Mammoet, 2021)
Aus den Verlagsangaben: „Sien, Jos, Gerda, Myriam, Omer … wonen, werken of komen op bezoek in Home Vogelzang in Heverlee. Sinds het begin van de coronapandemie gaan de woonzorgcentra over de tong. Want terwijl iedereen zich op de ziekenhuizen focuste, reden de lijkwagens af en aan in de rusthuizen. Bijna twee op de drie COVID-19-doden vielen daar. Maar wie sprak er met de mensen achter de cijfers? Bart Schoovaerts en Lies Kortleven namen tijd om te luisteren. Een jaar in lockdown. Coronaverhalen uit een woonzorgcentrum is een tijdsdocument. Maar het is ook een megafoon, naar analogie van de vzw van de auteurs die stemlozen een stem wil geven. Inspirerende verhalen over leven en dood, veerkracht en levenskunst. Om van te leren. En om na te denken over hoe we omgaan met ouderen in de samenleving.“
Keywords: Altenheim; Altenpflegeheim; Löwen-Heverlee

Thuis zonder dak in de stad. Corona voor daklozen, vluchtelingen en mensen zonder papieren - Singh, Ashika; Gola, Alessandra; Beeckmans, Luce (De stad beter na corona? Reflecties over een gezondere en meer rechtvaardige stad, 2021)
Keywords: Flüchtling; Obdachlosigkeit; Soziale Situation; Stadt; Wohnen; Öffentlicher Raum

If mayors ruled Flanders - Somers, Bart ((Lokaal) besturen in coronatijden, 2021)
Keywords: Bürgermeister; Flandern; Gemeinde

De impact van de COVID-19-pandemie op het (over)leven van vluchtelingen en migranten in België - Spiritus-Beerden, Eva; Verelst, An; Lasuy, Tosca; Langer-Primdahl, Nina; Skovdal, Morten; Derluyn, Ilse (Armoede en Sociale Uitsluiting. Jaarboek 2021, 2021)
Keywords: Flucht; Flüchtling; Migration; Soziale Sicherheit; Soziale Situation

„When the going gets tough...“ Bestuurlijke relaties en werking in de gemeente tijdens de coronacrisis - Steyvers, Kristof; Verhelst, Tom ((Lokaal) besturen in coronatijden, 2021)
Keywords: Bürgermeister; Flandern; Gemeinde; Umfrage

Werk zoeken tijdens de coronacrisis. Het werkzoekproces en psychisch welzijn van werkzoekenden tijdens de coronacrisis - Stremersch, Jolien; Van Hoye, Greet (Tijdschrift voor HRM, 2021)
Angaben zum Inhalt: „De uitbraak van de Covid-19-pandemie in het begin van 2020 en de bijhorende coronacrisis heeft tot een bijzondere situatie op de arbeidsmarkt geleid. Eerder onderzoek toonde reeds aan dat een dergelijke crisis kan zorgen voor veranderingen in het werkzoekproces en psychisch welzijn van werkzoekenden. Of dit ook geldt voor de coronacrisis is voorlopig onbekend. Daarom voerden wij een online bevraging uit bij 327 werkzoekenden uit Vlaanderen in de vroege fase van de coronacrisis. Hierbij werd gebruikgemaakt van zowel gesloten als open vragen. Ten eerste melden de meeste respondenten dat zij het zoekproces voortzetten, maar de helft ervaart wel veranderingen in het zoekproces. Bepaalde jobaspecten zoals werkzekerheid zijn belangrijker geworden door de coronacrisis. Ten tweede lijkt de coronacrisis een negatieve invloed te hebben op het psychisch welzijn van de werkzoekenden: ze zijn meer bezorgd om geen job te vinden en ervaren uitzonderlijk veel stress en een sterk verminderd mentaal welbevinden. Ten derde blijken er maar weinig verschillen te zijn tussen de verschillende demografische groepen en de invloed van de coronacrisis op het werkzoekgedrag en psychisch welzijn. De resultaten van deze studie kunnen HR-professionals helpen om hun rekruteringsprocessen beter af te stemmen op potentiële sollicitanten om zo hun competitief voordeel en aantrekkelijkheid als werkgever te vergroten.“
Keywords: Arbeitsmarkt; Flandern; Open Access/Volltext; Psychische Gesundheit; Stellensuche

Van ziekenhuisbedden en maskers - Swillen, Gerlinda (Epidemieën, hun impact en hun bestrijding, 2021)
Abstract: „Het interbellum wordt gekenmerkt door de dreiging van een nieuwe oorlog, waarvan werd gedacht dat hij op de vorige zou lijken met gebruik van chemische wapens. De huidige COVID-19-pandemie wekt een angst die in menig opzicht doet denken aan de vrees uit de jaren 1930 wat de gevolgen van die oorlogsgassen, vooral van het yperiet betrof. Bovendien spelen beide crisissen zich af op een achtergrond van grote ecologische problemen door luchtvervuiling. In beide gevallen heeft men nood aan meer ziekenhuisbedden en maskers. Voor de vergelijking tussen beide periodes werd hoofdzakelijk een beroep gedaan op de archieven van het OCMW-Brussel en de parlementaire debatten uit de jaren 1930-1940. Er werd bovendien rekening gehouden met de bewapeningswedloop van het nationaalsocialistische Duitsland. Kunnen de toen getroffen maatregelen met de huidige worden vergeleken? In welke zin zijn de houdingen in de sector van de gezondheidszorg en van de politieke verantwoordelijken geëvolueerd? Résumé: G. Swillen, « Lits d’hôpitaux et masques »L’entre-deux-guerres est marquée par la menace d’un nouveau conflit, dont on pensait qu’il serait identique au précédent avec usage d’armes chimiques. L’actuelle pandémie du COVID-19 suscite une angoisse qui ressemble en maints points aux craintes des années 1930 face aux conséquences de ces gaz de combat, surtout de l’ypérite. Les deux crises se jouent en outre avec en arrière-fond de gros problèmes écologiques de pollution atmosphérique. Dans les deux cas les mesures à prendre exigent des lits d’hôpitaux plus nombreux et des masques. La comparaison entre les deux périodes fait principalement appel aux archives du Centre Publique d’Action Sociale de Bruxelles et aux débats parlementaires des années 1930-1940 sans oublier la course au réarmement en Allemagne. Les mesures prises dans les deux crises sont-elles comparables ? En quel sens ont évolué les attitudes du secteur de la santé et des responsables politiques? Die Zwischenkriegszeit wird von der Drohung eines neuen Krieges gekennzeichnet. Man dachte sie wäre mit Verwendung chemischer Waffen dem vorigen gleich. Die aktuelle Angst vor die COVID-19 Pandemie ist in mancher Beziehung den Befürchtungen der neunzehnhundertdreißiger Jahre den Folgen der Giftgase, besonders des Losts gegenüber, sehr ähnlich. Beide Krisen spielen sich vor dem Hintergrund wichtiger Umweltgefährdung durch Luftverschmutzung. In beiden Fällen brauchte man mehr Krankenhausbetten und Masken. Für den Vergleich der beiden Perioden wurden hauptsächlich die Archivunterlagen des Sozialamts der Stadt Brüssel und der Parlamentsdebatte der Jahren 1930-1940 benutzt. Der Rüstungswettlauf des nationalsozialistischen Deutschlands wurde nicht vergessen. Kann man die Maßnahmen in den beiden Krisen miteinander vergleichen? Wie hat das Verhalten der Gesundheitsbehörden und der politischen Leiter sich entwickelt?“
Keywords: Chemische Waffe; Maßnahme; Pandemie

To leave no one behind? De impact van de COVID-19-crisis op mensen in situaties van armoede en bestaansonzekerheid - Vaal, David de; Stroobants, Veerle (Armoede en Sociale Uitsluiting. Jaarboek 2021, 2021)
Keywords: Armut; Soziale Situation; Soziale Ungleichheit

Coronaproef. Verder kijken dan de pandemie - Van der Vloet, Johan; Cornu, Ilse (Halewijn, 2021)
Angaben zum Inhalt: „Wat na deze coronacrisis? Zullen we in gedachten houden hoe we ons vandaag voelden? Hoe we plots nederiger werden? Zullen we blijven inzien dat we slecht omgaan met onze natuur, die tegelijk onze geliefde is geworden in de lockdown? Zal de solidariteit die we in deze periode ervaren een gewoonte worden? Zoeken we naar een nieuwe economie? Wat het wordt, hangt helemaal van onszelf af. Dit MagaBoek blikt terug én vooruit. We kijken terug op de eerste lockdown in de lente, hoe we geconfronteerd werden met onmacht en hoe dit een ongeziene creativiteit opriep. We blikken vooruit om te zoeken naar wat we hebben geleerd en hoe die lessen bouwstenen kunnen worden voor een nieuw tijdperk.“
Keywords: Gesellschaft

Opposition in Times of COVID-19 – To Support or Not to Support? - Vande Walle, Britt; Wolfs, Wouter; Van Hecke, Steven (Politics of the Low Countries, 2021)
Abstract: „COVID-19 has hit many countries all over the world, and its impact on (party) politics has been undeniable. This crisis situation functions as an opportunity structure incentivising opposition forces to support the government. Not much is known about what drives opposition parties to (not) support the government in crisis situations. This article integrates the literature on rally-around-the-flag, political opportunity structures, party types and party goals. More specifically, we focus on the behaviour of opposition parties towards the government's crisis response to the COVID-19 pandemic. We analyse whether and how the party type influences the position of the party vis-à-vis the governmental coalition, focusing on the case of Belgium. We categorise the seven opposition parties in Belgium as challenger or mainstream parties and explain their behaviour on the basis of policy-, office- or vote-seeking motives. Our analysis is based on party voting behaviour, elite interviews and an analysis of the main plenary debates.“
Keywords: Opposition; Regierung

Nieuws ontwijken tijdens COVID-19 - Vandenplas, Ruben; Truyens, Pauljan; Vis, Sarah; Picone, Ike (Media en innovatie in een veranderende samenleving. Uitdagingen voor de Vlaamse mediasector, 2021)
Keywords: Flandern; Medienkonsum; Medienkultur

Covid-besmetting van de rechtshandhaving - Vanlerberghe, Beatrix; Rozie, Joëlle; Rutten, Stefan (Intersentia, 2021)
Inhaltsverzeichnis: http://digitale-objekte.hbz-nrw.de/storage2/2023/04/07/file_39/9334513.pdf
Keywords: Recht

A population-based study on mortality among Belgian immigrants during the first COVID-19 wave in Belgium. Can demographic and socioeconomic indicators explain differential mortality? - Vanthomme, Katrien; Gadeyne, Sylvie; Lusyne, Patrick; Vandenheede, Hadewijch (SSM Popul Health, 2021)
Angaben zum Inhalt: „Introduction: Belgium has noted a significant excess mortality during the first COVID-19 wave. Research in other countries has shown that people with migrant origin are disproportionally affected. Belgium has an ethnically diverse and increasingly ageing population and is therefore particularly apt to study differential mortality by migrant group during this first wave of COVID-19. Data and methods: We used nationwide individually-linked data from the Belgian National Register providing sociodemographic indicators and mortality; and the administrative census of 2011 providing indicators of socioeconomic position. Age-standardized all-cause mortality rates (ASMRs) were calculated during the first COVID-19 wave (weeks 11-20 in 2020) and compared with ASMRs during weeks 11-20 in 2019 to calculate excess mortality by migrant origin, age and gender. For both years, relative inequalities were calculated by migrant group using Poisson regression, with and without adjustment for sociodemographic and socioeconomic indicators. Results: Among the middle-aged, ASMRs revealed increased mortality in all origin groups, with significant excess mortality for Belgians and Sub-Saharan African men. At old age, excess mortality up to 60% was observed for all groups. In relative terms, most male elderly migrant groups showed higher mortality than natives, as opposed to 2019 and to women. Adding the control variables decreased this excess mortality. Discussion: This study underlined important inequalities in overall and excess mortality in specific migrant communities, especially in men. Tailor-made policy measures and communication strategies should be set-up taking into account the particular risks to which groups are exposed.“
Keywords: Einwanderung; Flüchtling; Migration; Sterblichkeit

Data en onderzoeksmethoden - Verhelst, Tom; Reynaert, Herwig; Gjurova, Elizaveta ((Lokaal) besturen in coronatijden, 2021)
Keywords: Bürgermeister; Flandern; Gemeinde; Umfrage

Wereldkampioen Covid-19 - Verstraeten, Michael (Blue Tiger Media, 2021)
Inhaltsverzeichnis: https://digitale-objekte.hbz-nrw.de/storage2/2025/03/26/file_31/9854671.pdf

De coronacrisis door de ogen van een gedeputeerde - Vervliet, An ((Lokaal) besturen in coronatijden, 2021)
Keywords: Flandern; Ostflandern

Hoe staan we tegenover digitale contact tracing? Een inzicht in de acceptatie en het gebruik van de Coronalert app - Walrave, Michel; Eline Baert; Ponnet, Koen (Universiteit Antwerpen/Universiteit Gent, 2021)
Keywords: Corona-Warn-App; Open Access/Volltext

Knuffelcontact & waterwappie. De kracht van nieuwe woorden - Waszink, Vivien; Tier, Véronique de (Instituut voor de Nederlandse taal, 2021)
Inhaltsverzeichnis: http://digitale-objekte.hbz-nrw.de/storage2/2022/01/14/file_14/9111988.pdf
Keywords: Neologismus; Niederländisch; Sprachgebrauch

Is er ongelijkheid in vaccinatie bij kinderen in Vlaanderen? - Willen, Laura; Theeten, Heidi (Armoede en Sociale Uitsluiting. Jaarboek 2021, 2021)
Keywords: Flandern; Impfung; Kind; Soziale Ungleichheit

Transitieplan voor België. Lessen trekken uit Covid-19-crisis om toekomstige systeemcrisissen te voorkomen - Gemenne, François; Maréchal, Kevin; Mertens de Wilmars, Sybille; Ozer, Pierre (DeWereldMorgen, 2020)
Angaben zum Inhalt: „Terwijl Covid-19 nog dagelijks honderden medeburgers het leven kost en duizenden anderen worden gered dankzij de voorbeeldige toewijding van het personeel van de ziekenhuizen en de zorgsector, gedwongen te werken in bijzonder moeilijke omstandigheden, kijken onze autoriteiten logischerwijs naar scenario's voor het beëindigen van deze crisissen. In het meervoud, omdat we zowel een gezondheidscrisis doormaken die door de lockdown onder controle wordt gehouden, als een economische crisis die door de lockdown dreigt te verergeren. Dit is de complexe uitdaging die we moeten aangaan om te voorkomen dat we in een ernstige sociale crisis terechtkomen.“
Keywords: Open Access/Volltext

Belgium and COVID-19. When a Health Crisis Replaces a Political Crisis - Ganty, Sarah (<intR>²Dok, 2020)
Keywords: Open Access/Volltext; Politische Krise

De tweede golf van kritiek, frustraties en hoop. Cartoonbundeling - AAaRGh (2020)
Keywords: Karikatur

Coronavirus, électrochoc pour la Belgique? - Aernoudt, Rudy (Mardaga, 2020)
Angaben zum Inhalt: „La crise du coronavirus a foudroyé le monde, mettant à l’arrêt la quasi-totalité de son économie. Devons-nous y voir un coup du sort, un événement imprévisible aux conséquences considérables et exceptionnelles, un « cygne noir », au sens où l’entend le philosophe américain Nassim Nicholas Taleb ? Rudy Aernoudt ne le pense pas. Exemples à l’appui, l’économiste nous rappelle que « les crises ont toujours existé » et déplore que les États ne tirent que rarement les leçons du passé. « Never waste a good crisis » disait pourtant Winston Churchill. Souscrivant à cette logique, espérant un sursaut citoyen, un réveil, Rudy Aernoudt analyse la crise et ses répercussions. Elle a pour lui des allures d’aubaine, d’occasion unique de changer les choses, que nous avons le devoir de ne pas galvauder. Partant des nouvelles tendances de l’ère post-corona, des valeurs humaines de notre société et d’une analyse fouillée de la structure de l’État belge, il nous expose sa vision de la Belgique de demain et trace les contours d’une politique socio-économique nouvelle.“
Keywords: Sozioökonomischer Wandel

Coronavirus. Elektroshock voor België? - Aernoudt, Rudy (Gompel & Svacina, 2020)
Angaben zum Inhalt: „‘Ik ben een systeemverbeteraar en hoop dat de coronacrisis een sense of urgency zal creëren, a wake-up call’, stelt de auteur. Deze crisis kan en mag inderdaad niet worden vergooid. Het is desondanks een unieke opportuniteit. Vanuit die gedachte analyseert de auteur de coronacrisis. Hij bespreekt wat de nieuwe tendensen zullen zijn in het tijdperk ‘na corona’ (n.C.). Op basis van die tendensen, de menselijke waarden en een accurate analyse van België schetst hij zijn visie over de toekomstige socio-economische maatschappij en tekent hij daarbij de krijtlijnen uit voor het noodzakelijk beleid.“
Inhaltsverzeichnis: http://digitale-objekte.hbz-nrw.de/storage2/2020/10/02/file_159/8931099.pdf
Keywords: Sozioökonomischer Wandel

Eerwaarde data. De COVID-19-trigger en hoe ons geld waarde-data werd - Aerts, Geoffrey (Post viraal naar een nieuw normaal. VUB-stemmen over de impact van corona op onze samenleving, 2020)
Keywords: Bargeld; Bargeldloser Zahlungsverkehr; Geld; Sozialer Konflikt; Sozialer Wandel; Virtuelle Währung; Zahlungsmittel

De goede kant op? Kansen na corona. - Almaci, Meyrem; De Sutter, Petra (Uitgeverij Vrijdag, 2020)
Angaben zum Inhalt: „Mensen rouwden om geliefden, verloren hun job. Covid-19 was genadeloos. Toch zijn Meyrem Almaci en Petra De Sutter ervan overtuigd dat op de puinhoop van deze gezondheidscrisis een nieuwe samenleving kan ontstaan. De verandering is al bezig, bij de burgers. Iedereen spant zich in en toont zich solidair. Beide Groen-politica´s reiken nu ideeën aan om op verder te bouwen. Geen verre toekomstdroom, maar binnen handbereik: kansen na corona. Petra De Sutter (1963) is arts-gynaecoloog en hoogleraar aan de Universiteit Gent en zetelt voor Groen in het Europees Parlement.0Meyrem Almaci (1976) is voorzitter van Groen.“
Inhaltsverzeichnis: http://digitale-objekte.hbz-nrw.de/storage2/2020/10/02/file_159/8931102.pdf
Keywords: Groen (Partei)

Een digitale versnelling hoger schakelen? Ja, maar niet iedereen kan mee - Audenhove, Leo van; Marien, Ilse; Philipsen, Brent; Asmar, Axelle (Post viraal naar een nieuw normaal. VUB-stemmen over de impact van corona op onze samenleving, 2020)
Keywords: Digitalisierung; Inklusion (Soziologie); Lernen; Soziale Gerechtigkeit; Soziale Integration; Soziale Ungleichheit; Sozialer Konflikt

Naar een „digital turn“ in het gevangeniswezen? - Beyens, Kristel; Robberechts, Jana (Post viraal naar een nieuw normaal. VUB-stemmen over de impact van corona op onze samenleving, 2020)
Keywords: Digitalisierung; Justizvollzugsanstalt; Soziale Situation; Strafgefangener

De coronacrisis als momentum voor het gevangeniswezen? - Beyens, Kristel; Robberechts, Jana; Vanhouche, An-Sofie (Panopticon, 2020)
Keywords: Justizvollzugsanstalt; Soziale Situation; Strafgefangener

Penser l'après-corona. Les interventions de la société civile durant la période de confinement causée par la pandémie de Covid-19 (mars–mai 2020) - Biard, Benjamin; Govaert, Serge; Lefebve, Vincent (CRISP, 2020)
Inhaltsverzeichnis: http://digitale-objekte.hbz-nrw.de/storage2/2021/05/24/file_8/9032568.pdf
Keywords: Soziale Ungleichheit; Sozialer Konflikt; Zivilgesellschaft

Un Binchois confiné - Blondiaux, Loïc (Le livre en papier, 2020)
Angaben zum Inhalt: „Recueil de textes écrits durant le confinement de 2020.“
Inhaltsverzeichnis: http://digitale-objekte.hbz-nrw.de/storage2/2022/03/26/file_4/9137972.pdf
Keywords: Binche; Erlebnisbericht

L’État belge face à la pandémie de Covid-19. Esquisse d’un régime d’exception - Bouhon, Frédéric; Jousten, Andy; Miny, Xavier; Slautsky, Emmanuel (2020)
Abstract: „[fr] Depuis quelques semaines, l’actualité nationale et internationale est dominée par un seul sujet : la Belgique, comme une large partie du monde, est touchée par la pandémie de la maladie infectieuse appelée Covid-19 qui est due à la propagation d’un coronavirus. Dans ce contexte extraordinaire, des mesures fortes ont été prises par les différentes autorités qui composent la structure fédérale belge. Le présent Courrier hebdomadaire entend livrer de premières observations juridiques sur la manière dont l’État belge, avec ses spécificités institutionnelles, a commencé à réagir à cette situation hors du commun. Il couvre la période du 12 mars au 30 mars, lors de laquelle la Belgique a progressivement vu s’établir un régime d’exception inédit en temps de paix. La contribution est articulée autour de quatre constats. En premier lieu, l’État belge a pris des mesures fortes, qui répondent à son obligation juridique de réagir face à un risque pour la vie. En second lieu, apporter une réponse centralisée à la crise sanitaire liée à l’épidémie de Covid-19 est, en Belgique, compliqué par le partage de compétences en vigueur entre les différents niveaux de pouvoir. En troisième lieu, la réponse à la crise du Covid-19 s’est traduite par des évolutions considérables dans les rapports entre les assemblées législatives et les pouvoirs exécutifs. En particulier, cette crise a eu pour effet de mettre un terme au régime d’affaires courantes au niveau fédéral. A presque tous les niveau de pouvoir, elle a également conduit à l’attribution, par les Parlements, de pouvoirs spéciaux à leurs gouvernements. Enfin, la crise sanitaire du Covid-19 a amené les pouvoirs publics belges à limiter les droits et libertés des citoyens d’une manière considérable. [nl] De laatste weken wordt het nationale en internationale nieuws gedomineerd door één enkel onderwerp: België wordt, net als een groot deel van de wereld, getroffen door de pandemie van de besmettelijke ziekte Covid-19, die te wijten is aan de verspreiding van een coronavirus. In deze buitengewone context hebben de verschillende overheden die deel uitmaken van de Belgische federale structuur krachtige maatregelen genomen. Deze "Courrier hebdomadaire" is bedoeld om enkele eerste juridische opmerkingen te maken over de manier waarop de Belgische staat, met zijn institutionele bijzonderheden, is begonnen te reageren op deze buitengewone situatie. Het bestrijkt de periode van 12 maart tot 30 maart, waarin in België geleidelijk aan een ongekend noodregime in vredestijd tot stand is gekomen. De bijdrage is gebaseerd op vier observaties. Ten eerste heeft de Belgische staat krachtige maatregelen genomen om te voldoen aan zijn wettelijke verplichting om te reageren op een risico voor het leven. Ten tweede wordt het geven van een gecentraliseerd antwoord op de gezondheidscrisis in verband met de Covid-19-epidemie in België bemoeilijkt door de bestaande bevoegdheidsverdeling tussen de verschillende bestuursniveaus. Ten derde heeft de reactie op de Covid-19-crisis geleid tot aanzienlijke veranderingen in de relatie tussen de wetgevende vergaderingen en de uitvoerende machten. Deze crisis heeft met name tot gevolg gehad dat er een einde is gekomen aan de ontslagnemende regering op federaal niveau. Op bijna alle niveaus van het federaal België heeft het ook geleid tot de toewijzing van speciale bevoegdheden door de parlementen aan hun regeringen. Ten slotte heeft de gezondheidscrisis van Covid-19 de Belgische overheid ertoe gebracht de rechten en vrijheden van de burgers aanzienlijk te beperken. [de] In den letzten Wochen wurde die nationale und internationale Berichterstattung von einem einzigen Thema beherrscht: Belgien ist wie ein großer Teil der Welt von der Pandemie der Infektionskrankheit Covid-19 betroffen, die auf die Verbreitung eines Coronavirus zurückzuführen ist. In diesem außerordentlichen Kontext wurden von den verschiedenen Behörden, die die föderale Struktur Belgiens bilden, starke Maßnahmen ergriffen. Dieser "Courrier hebdomadaire" soll erste rechtliche Anmerkungen dazu liefern, wie der belgische Staat mit seinen institutionellen Besonderheiten auf diese außergewöhnliche Situation zu reagieren begonnen hat. Es umfasst den Zeitraum vom 12. März bis zum 30. März, in dem in Belgien nach und nach ein für Friedenszeiten beispielloses Notstandsregime eingeführt wurde. Der Beitrag basiert auf vier Beobachtungen. Erstens hat der belgische Staat strenge Maßnahmen ergriffen, die seiner gesetzlichen Verpflichtung entsprechen, auf eine Gefährdung von Leben zu reagieren. Zweitens wird die Bereitstellung einer zentralisierten Antwort auf die Gesundheitskrise im Zusammenhang mit der Covid-19-Epidemie in Belgien durch die bestehende Aufteilung der Kompetenzen zwischen den verschiedenen Regierungsebenen erschwert. Drittens hat die Reaktion auf die Covid-19-Krise zu erheblichen Veränderungen im Verhältnis zwischen den gesetzgebenden Versammlungen und der Exekutive geführt. Diese Krise hat insbesondere dazu geführt, dass das System des Tagesgeschäfts auf föderaler Ebene beendet wurde. Auf fast allen Machtebenen hat sie auch dazu geführt, dass die Parlamente ihren Regierungen Sonderbefugnisse zugewiesen haben. Schließlich hat die Gesundheitskrise von Covid-19 die belgischen Behörden dazu veranlasst, die Rechte und Freiheiten der Bürger erheblich einzuschränken. [en] For the past few weeks, national and international news has been dominated by a single subject: Belgium, like a large part of the world, is affected by the pandemic of the infectious disease called Covid-19, which is due to the spread of a coronavirus. In this extraordinary context, strong measures have been taken by the different authorities that make up the Belgian federal structure. This "Courrier hebdomadaire" intends to provide some initial legal observations on the way the Belgian State, with its institutional specificities, has begun to react to this extraordinary situation. It covers the period from 12 March to 30 March, during which Belgium gradually saw the establishment of an unprecedented peacetime emergency regime. The contribution is based on four observations. Firstly, the Belgian State has taken strong measures that meet its legal obligation to react to a risk to life of the Belgian citizens. Secondly, providing a centralised response to the health crisis linked to the Covid-19 pandemic is, in Belgium, complicated because of the existing division of competences between the different levels of government. Thirdly, the response to the Covid-19 crisis has led to considerable changes in the relationship between the legislative assemblies and the executive powers. In particular, this crisis has had the effect of putting an end to the system of the transitory government at the federal level. At almost all levels of power, it has also led to the allocation of special powers by parliaments to their governments. Finally, the Covid-19 health crisis led the Belgian public authorities to limit the rights and freedoms of citizens considerably.“
Inhaltsverzeichnis: http://digitale-objekte.hbz-nrw.de/storage2/2021/05/24/file_7/9032547.pdf
Keywords: Open Access/Volltext; Recht; Rechtsstaat

Post viraal naar een nieuw normaal. VUB-stemmen over de impact van corona op onze samenleving - Brengman, Malaika (VUB Press, 2020)
Inhaltsverzeichnis: https://digitale-objekte.hbz-nrw.de/storage2/2021/06/08/file_2/9036825.pdf
Keywords: Gesellschaft; Sozialer Wandel

Fermeture des frontières nationales. Récits en territoire transfrontalier - Caesar, Beate; Dorkel, Nicolas; Marbehant, Sylvain; Rouchet, Hélène; Szendrei, Greta (Bordering in Pandemic Times. In- sights into the COVID-19 Lockdown, 2020)
Keywords: Grenzarbeitnehmer; Open Access/Volltext; Saar-Lor-Lux

Politics of Movement. Exploring Passage Points in Responses to COVID-19 and the Plague in the Fifteenth-Century Netherlands - Coomans, Janna; Weeda, Claire (Journal for the History of Environment and Society, 2020)
Angaben zum Inhalt: „Engaging the concepts of flow, circulation and blockage can help us to understand the trajectories of pandemics and the social responses to them. Central to the analysis is the concept of obligatory passage points through which networks must pass. Attempts by various actors to control the movement through them, be they government authorities, health experts and caregivers, economic producers or consumers, can create social tensions. Such tensions were duly recognised during the recurring outbreaks of the plague in the Second Plague Pandemic between the fourteenth and the seventeenth centuries. Analysing historical plague ordinances allows us to expose the power mechanisms impacting networks as they move through spaces, and to remain critical of how circulation is controlled and moralised. We argue that historians can contribute to reviewing these mechanisms behind the spread of epidemics and the responses to them from the perspective of movement and blockage.“
Keywords: Maßnahme; Mobilität; Open Access/Volltext; Pest; Sozialer Konflikt

Stilleven. Brugge 2020 - Darthet, Jan; De fauw, Dirk; Verhelst, Peter (Raaklijn, 2020)
Inhaltsverzeichnis: https://digitale-objekte.hbz-nrw.de/storage2/2024/10/26/file_7/9604239.pdf
Keywords: Brügge; Streetphotography

Nationaal geluk onder druk. Herstart de topsport! - De Bosscher, Veerle; De Cocq, Sebastiaan; De Rycke, Jens; Derom, Inge; Ricour, Margot (Post viraal naar een nieuw normaal. VUB-stemmen over de impact van corona op onze samenleving, 2020)
Keywords: Leistungssport; Soziale Integration; Sport

Sport(clubs) in het nieuwe normaal. Aanjager voor de herstart van het sociaal-maatschappelijk leven - De Bosscher, Veerle; Ricour, Margot; De Cocq, Sebastiaan; Scheerder, Jeroen; Thibaut, Erik; Willem, Annick; Constandt, Bram (Post viraal naar een nieuw normaal. VUB-stemmen over de impact van corona op onze samenleving, 2020)
Keywords: Sport; Sportverein; Vereinsleben

De impact van de COVID-19-pandemie op de evolutie van en de strijd tegen zwartwerk in België - De Wispelaere, Frederic; Gillis, Dirk (Belgisch Tijdschrift voor Sociale Zekerheid, 2020)
Keywords: Open Access/Volltext; Schwarzarbeit

De inkomensongelijkheid in sterfte tijdens de COVID-19 crisis in België - Decoster, André; Minten, Thomas; Spinnewijn, Johannes; Van Houtven, Stijn (Leuvense Economische Standpunten, 2020)
Angaben zum Inhalt: „Er is een sterk verband tussen sterfte en inkomen, zowel tijdens als voor de COVID-19 crisis. Voor mannen tussen 40 en 65 bv., zien we tot 5 keer meer sterfte bij de 10% laagste inkomens, in vergelijking met de 10% hoogste inkomens. In de bevolkingsgroep ouder dan 65 jaar trof oversterfte tijdens de Corona-pandemie de laagste inkomens harder dan de hoogste inkomens. De oversterfte is het grootst voor ouderen met de laagste inkomens in de armste gemeentes. Zelfs in de oudere bevolkingsgroep is de inkomensongelijkheid in sterfte tijdens maart en mei van 2020 vergelijkbaar met andere jaren. Voor de bevolking onder de 65 jaar is er geen oversterfte tijdens de COVID-19-periode. De oversterfte was het hoogst bij de bewoners van woonzorgcentra. Maar in deze groep is er geen significante relatie tussen inkomen en sterfte. Administratieve data zijn onontbeerlijk voor het bestuderen van de ongelijke impact van de COVID-19 crisis, en kunnen ook hun waarde tonen bij het bestrijden ervan.“
Keywords: Einkommensverteilung; Open Access/Volltext

Lectrr lockdown 2020. Het jaar in cartoons. - Degryse, Steven (Davidsfonds/Clauwaert V.Z.W., 2020)
Angaben zum Inhalt: „Voor Lectrr, onder meer huiscartoonist van 'De Standaard', veranderde er weinig in 2020. Ook dit jaar zat hij elke dag in zijn kamertje te tekenen en de rest van de wereld van commentaar te voorzien. Nieuw was dat ook de rest van de wereld plotseling aan huis gebonden wan, met dank aan een Chinese vleermuis. Reden genoeg voor Lectrr om zijn medemensen een spiegel voor te houden. In 'Lectrr lockdown' verzamelt hij al voor de negende keer zijn beste en meest spitsvondige cartoons van het afgelopen jaar.“
Keywords: Comic; Karikatur

65 dagen in coronalogische volgorde - Dekeyser, Patrick (Patrick Dekeyser, 2020)
Angaben zum Inhalt: „“65 dagen in Coronalogische volgorde”, is het lockdowndagboek van Wondelgems fotograaf Patrick Dekeyser. Tijdens die lockdown, waarbij het openbare leven stilvalt, schrijft hij van woensdag 18 maart 2020, tot en met donderdag 21 mei 2020, exact 65 dagen lang, gevoelens en externe prikkels neer. De ene dag met een kwinkslag, de andere met een ernstige reactie op zowat alles dat in het dagelijks leven rondom hem gaande is. Nationaal en in zijn geliefde stad Gent. Oorspronkelijk een column op zijn Facebook- pagina, is wat u nu in uw handen houdt, het resultaat van het aandringen door zijn volgers om de dagelijkse kroniekjes te bundelen. Hijzelf noemt het een fotoboek zonder foto’s, omdat, luisterend naar de neergeschreven situaties, men zich gewoon, met gesloten ogen kan voor de geest halen wat er te “zien” is. Als was het een fotoalbum. Zijn tweede boek, exact 10 jaar na de uitgave van “Gentse Feesten Impressies”, dat toen wèl een echt fotoboek was, maar onlosmakelijk verbonden met de onderschriften, beschrijft nu zijn ervaringen in een ongelooflijk onwezenlijke periode. Periode waarin politieke tegenstrijdigheden botsen met wetenschappelijke prioriteiten. Gezondheid versus economie. En soms primeert de ernst op de luchtigheid waarmee er met de realiteit wordt omgegaan. Een tijdsbeeld. Op chronologische manier verwoord. Op “coronalogische” manier voorgesteld.“
Keywords: Erlebnisbericht; Gent

Meer sociaal ondernemerschap in tijden van COVID-19 - Dentchev, Nikolay (Post viraal naar een nieuw normaal. VUB-stemmen over de impact van corona op onze samenleving, 2020)
Keywords: Problemlösen; Soziale Gerechtigkeit; Soziale Integration; Wirtschaft

An analysis of the policy responses to the COVID-19 pandemic in France, Belgium, and Canada - Desson, Zachary; Weller, Emmi; McMeekin, Peter; Ammi, Mehdi (Health Policy and Technology, 2020)
Angaben zum Inhalt: „This paper presents an overview and comparative analysis of the epidemiological situation and the policy responses in France, Belgium, and Canada during the early stages of the 2020 Covid-19 pandemic (Feb.-Aug. 2020). These three countries are compared because they represent a spectrum of different governance structures while also being OECD nations that are similar in many other respects.“
Keywords: Open Access/Volltext

De afstand. 24 Vlaamse auteurs schrijven brieven tijdens corona - Devriesere, Joost (Houtekiet, 2020)
Inhaltsverzeichnis: http://digitale-objekte.hbz-nrw.de/storage2/2020/09/26/file_13/8919946.pdf
Keywords: Briefsammlung

Besluitvorming onder onzekerheid. Naar meer en betere stakeholder inclusie, zelfs als de tijd dringt! - Dooms, Michaël (Post viraal naar een nieuw normaal. VUB-stemmen over de impact van corona op onze samenleving, 2020)
Keywords: Entscheidungsfindung

Planification d'urgence et gestion de crise sanitaire. La Belgique face à la pandemie de COVID-19 - Fallon, Catherine; Thiry, Aline; Brunet, Sébastien (CRISP, 2020)
Inhaltsverzeichnis: http://digitale-objekte.hbz-nrw.de/storage2/2021/05/24/file_7/9032562.pdf
Keywords: Gesundheitspolitik; Kommunikationspolitik; Krisenmanagement

La Belgique entre crise politique et crise sanitaire (mars–mai 2020) - Faniel, Jean; Sägesser, Caroline (CRISP, 2020)
Inhaltsverzeichnis: http://digitale-objekte.hbz-nrw.de/storage2/2021/05/24/file_7/9032550.pdf
Keywords: Regierung; Regierungskrise

De corona kroniek - Fré (Pseudonym von: Pas, Frederik) (Uitgeverij Egmont, 2020)
Angaben zum Inhalt: „Na schokkende en onverwachte gebeurtenissen met een sterke maatschappelijke impact wordt normaal gesproken een parlementaire onderzoekscommissie opgericht. Problemen moeten immers grondig worden onderzocht en verantwoordelijkheden duidelijk nagegaan. Dergelijke onderzoekscommissies hebben dan ook de bevoegdheden van een onderzoeksrechter. In ‘s lands glorieuze verleden werden meermaals onderzoekscommissies opgericht. Zo bijvoorbeeld naar aanleiding van de faillissementen van de Optima Bank of van Sabena, of naar aanleiding van de Panama-papers of de Dioxinecrisis. Het is dan ook ten zeerste verwonderlijk dat de Coronacrisis, met tenslotte tienduizend doden, niet heeft geleid tot de samenstelling van een volwaardige onderzoekscommissie, maar slechts tot een flauw afkooksel hiervan: een Covid-commissie met beperkte bevoegdheden. Een diepgravend onderzoek durfden de verantwoordelijken klaarblijkelijk niet aan. Over de manier waarop het Chinese virus hier te lande werd aangepakt, valt nochtans een en ander te zeggen. Mondmaskers bleken vernietigd, testmateriaal was niet voorhanden, de bevolking werd langdurig en schaamteloos voorgelogen door ministers en mediageile virologen, maatregelen vanwege een regering die vooral begaan bleek met het veiligstellen van eigen postjes kwamen telkens hopeloos te laat… Met de nodige kushandjes, schouderklopjes en knipoogjes naar de verantwoordelijken toe heeft de auteur dit alles chronologisch gevat in dit werkstuk. Vanaf het ontstaan van het virus tot de eindconclusie over de aanpak ervan.“
Keywords: Comic

Corona. Een momentum voor de woonzorgcentra. Getuigenissen van ouderen, zorgverleners, experten en politici - Geeraert, Robert (Politeia, 2020)
Aus dem Inhaltstext: „Nergens was de impact van de coronapandemie zo hevig als in de woonzorgcentra. Ouderen werden gedurende maanden afgesneden van de buitenwereld en velen stierven in eenzaamheid, zonder afscheid te kunnen nemen van familieleden en vrienden. Zorgverleners hebben zich in uiterst benarde omstandigheden met hart en ziel en met gevaar voor de eigen gezondheid voor hen ingezet. In dit boek getuigen bewoners en medewerkers van woonzorgcentra, aan wie dit boek wordt opgedragen, hoe zij deze periode hebben beleefd. Ook experten en politici komen aan het woord. Zij trekken lessen uit de crisis en blikken vooruit naar het woonzorgcentrum van de toekomst.“
Inhaltsverzeichnis: https://digitale-objekte.hbz-nrw.de/storage2/2022/06/14/file_1/9167227.pdf
Keywords: Altenheim

Contact vanop een afstand. Hoe krijgt virtueel contact een plaats in ons dagelijks leven tijdens social distancing? - Glorieux, Anaïs (Post viraal naar een nieuw normaal. VUB-stemmen over de impact van corona op onze samenleving, 2020)
Keywords: Soziale Situation; Sozialer Kontakt

Ceci n'est pas un lockdown. Antwerpen tijdens de coronacrisis van 2020 = Antwerp during the corona crisis of 2020 - Hagen, Eddy (Eddy Hagen, 2020)
Keywords: Antwerpen; Bildband; Leere (Motiv); Open Access/Volltext; Streetphotography; Öffentlicher Raum

Die Corona-Krise. Im Zeitraum März bis August 2020 (Ministerium der deutschsprachigen Gemeinschaft Belgiens, 2020)
„Der vorliegende Bericht führt im Detail auf, wie Regierung und Ministerium der Deutschsprachigen Gemeinschaft sich diesen Herausforderungen gestellt und welche Maßnahmen zur Bewältigung der Krise sie ergriffen haben. Rückblickend können sechs Schwerpunkte ausgemacht werden: Regierung und Ministerium mussten die sanitäre Krise bewältigen, die Bevölkerung informieren, sensibilisieren und beraten, die Dienstleistungen der Deutschsprachigen Gemeinschaft aufrechterhalten, als Behörden über Grenzen hinweg zusammenarbeiten und die Auswirkungen der Krise für Einrichtungen, Organisationen, Betriebe und Zivilgesellschaft abfedern.“ [Stand: 15. August 2020]
Permalink im Internet Archive: https://web.archive.org/web/20240131183535/https://ostbelgienlive.be/PortalData/22/Resources/downloads/themen/gesundheit/Die_Corona-Krise_im_Zeitraum_Maerz_bis_August_2020.pdf
Keywords: Grenzüberschreitende Kooperation; Kommunikation; Maßnahme; Ostbelgien

La Belgique à l'épreuve de la pandémie - Laborderie, Vincent (Gérer le Covid-19, un tour d'Europe, 2020)
Abstract: „Au mois de mars 2020, la Belgique est, comme le reste de l'Europe, frappée par la pandémie de Covid-19. Sa particularité, c'est qu'elle est alors sans gouvernement de plein exercice depuis plus d'un an. Ce chapitre aborde la réponse tant politique que sanitaire qui sera apporté à cette situation. En effet, la Belgique vivra cette situation singulière de mettre en place un gouvernement spécifiquement dédié à l gestion de cette pandémie, tout en gérant son fédéralisme de manière inédite.“
Keywords: Föderalismus; Open Access/Volltext; Politik

Het belang van een veerkrachtige gezondheidszorg - Leys, Mark (Post viraal naar een nieuw normaal. VUB-stemmen over de impact van corona op onze samenleving, 2020)
Keywords: Gesundheitspolitik; Gesundheitswesen

Analyse de « l’infodémie » de Covid-19 en Belgique francophone. Perceptions du coronavirus, mésinformation, anxiété et confiance dans les sources d’information et le gouvernement en période de confinement en Belgique francophone - Lits, Grégoire; Cougnon, Louise-Amélie; Heeren, Alexandre; Hanseeuw, Bernard; Gurnet, Nathan (2020)
Keywords: Informationsbeschaffung; Kommunikation; Medienkonsum; Open Access/Volltext

Wat na corona? Brief aan Vlaanderen - Lleshi, Bleri (EPO Uitgeverij & Distributie, 2020)
Angaben zum Inhalt: „Wat na corona? Willen we echt terug naar het oude ‘normaal’ van besparen in de sociale zekerheid, de zorg en het onderwijs, en fiscaal pamperen van superrijken? Naar een wereld waar de mensen die de samenleving rechthouden géén helden zijn? In deze brief aan Vlaanderen houdt filosoof Bleri Lleshi een krachtig en inspirerend pleidooi om het roer om te gooien. Want corona heeft een aantal problemen op scherp gezet. Maar de crisis maakt ook duidelijk dat de mens supersociaal, solidair en zorgzaam is. Voor Bleri Lleshi is dat geen verrassing. Al meer dan tien jaar doorkruist hij Vlaanderen om te spreken over hoop en liefde. Hij kent de verhalen van de mensen die het gehad hebben met de richting waarin onze samenleving aan het evolueren was, van de 94-jarige die vluchtelingen Nederlands leert tot de BV’s op de barricades voor het klimaat en het middenveld en de cultuursector met hun protest tegen de kaalslag van de Vlaamse regering.“
Inhaltsverzeichnis: http://digitale-objekte.hbz-nrw.de/storage2/2020/10/02/file_160/8931138.pdf
Keywords: Flandern; Gesellschaft; Nachhaltigkeit; Soziale Gerechtigkeit

Naar een beter evenwicht tussen gezondheid, economie en psychisch welzijn - Matthys, Frieda (Post viraal naar een nieuw normaal. VUB-stemmen over de impact van corona op onze samenleving, 2020)
Keywords: Gesundheitswesen; Psychische Gesundheit

Van COVID-crisis naar Recovid-plan - Maus, Michel (Post viraal naar een nieuw normaal. VUB-stemmen over de impact van corona op onze samenleving, 2020)
Keywords: Wirtschaft; Wirtschaftsentwicklung; Wirtschaftspolitik

Le plan 'Sophia'. Un plan de transition pour la Belgique pour une relance durable post-covid-19 - Mazijn, Bernard; Roland, Moreau; Holemans, Dirk; Van Ypersele, Jean-Pascal (2020)
Keywords: Krisenmanagement; Open Access/Volltext

Ze zijn ons vergeten. De werkende klasse, de zorg en de crisis die komt - Mertens, Peter (EPO, 2020)
Inhaltsverzeichnis: http://digitale-objekte.hbz-nrw.de/storage2/2021/12/06/file_7/9099073.pdf
Keywords: Altenpflege; Arbeiterklasse; Arbeitsbedingungen; Krankenpflege; Open Access/Volltext; Unterprivilegierter

Schon gewAPPnet? App an - Corona aus! - Ministerium der deutschsprachigen Gemeinschaft Belgiens (Ministerium der deutschsprachigen Gemeinschaft Belgiens, 2020)

Media in tijden van een pandemie. Vriend en vijand in een complexe spreidstand - Picone, Ike; Van den Broeck, Wendy; Donders, Karen; Raats, Tim (Post viraal naar een nieuw normaal. VUB-stemmen over de impact van corona op onze samenleving, 2020)
Keywords: Desinformation; Medien; Social Media

De wraak van de leegte. Virale verhalen. - Pierik, Perry (Aspekt, 2020)
Angaben zum Inhalt: „In volle coronacrisis verscheen in een paar Vlaamse kranten een oproep van enkele auteurs om zoals in de 'Decamerone', een aantal verhalen samen te brengen. Toen bleek dat er geen enkele thrillerauteur bij de samenstellers genade vond, stelde Luc De Keersmaecker voor om zelf een initiatief te nemen. Hij kreeg van Peter Franck en Hubert van Lier de nodige steun om collega?s thrillerauteurs mee in de boot te trekken. De uitgever, die het initiatief genegen was, zorgde voor Nederlandse collega?s, die graag mee aan de riemen trokken.“
Inhaltsverzeichnis: http://digitale-objekte.hbz-nrw.de/storage2/2021/03/22/file_6/9010536.pdf
Keywords: Anthologie

Marché du travail transfrontalier. Négocier avec les frontères à l’heure de la crise sanitaire COVID-19 - Pigeron-Piroth, Isabelle; Evrad, Estelle; Belkacem, Rachid (Borders in Perspective UniGR-CBS Thematic Issue. Bordering in Pandemic Times: In- sights into the COVID-19 Lockdown, 2020)
Keywords: Arbeitsmarkt; Grenzarbeitnehmer; Open Access/Volltext; Saar-Lor-Lux

Le télétravail à domicile. L'après-COVID ou le retour à "l'anormal" - Robert, Frédéric (Anthémis, 2020)
Aus dem Inhaltstext: „En 1993, la Commission européenne présentait le télétravail comme l’un des huit développements stratégiques pour lesquels il fallait stimuler les investissements. 27 ans plus tard, un virus d’une dimension de 2/100 d’un micron provoque en moins de trois mois un séisme économique et social mondial et un bouleversement dans nos organisations de travail. Le mot est jeté en pâture. « Télétravail ». Façonné, maçonné, désarticulé, défiguré, critiqué, exploité, instrumentalisé et médiatisé, il est devenu la star. Mais étions-nous vraiment en présence de « télétravail » ? Nous sommes passés de la vague silencieuse à la vague de Nazaré. Retournerons-nous à la normale ou nous dirigeons-nous vers l’anormal ? Cet ouvrage prépare les lecteurs, les entreprises et les professionnels des RH à cette mutation. Il rappelle les principales étapes du développement du télétravail à domicile ; aborde les réglementations internationales, européennes et nationales, la mise en œuvre du télétravail, les fonctions et travailleurs concernés ; confronte dans une approche transversale différentes thématiques que sont la durée du temps de travail, la sécurité et la santé des travailleurs, la protection des données et la vie privée ; traite des enjeux fiscaux, de sécurité sociale et de droit du travail liés aux nouvelles technologies mises à disposition des télétravailleurs. Dans le cadre de la crise sanitaire, il remet au goût du jour la réglementation PC privé. Il s’intéresse à la question de la responsabilité de l’employeur face aux risques de délocaliser l’utilisation des nouvelles technologies et anticipe des problématiques : la place du domicile privé, le présentéisme virtuel, la mobilité internationale et le télétravail face au COVID-19. L’ouvrage comporte des modèles et documents qui sont disponibles en ligne sur le site www.legis.be.“
Inhaltsverzeichnis: http://digitale-objekte.hbz-nrw.de/storage2/2023/12/16/file_18/9478767.pdf
Keywords: Arbeitsrecht; Europäische Union; Telearbeit

Niet: wat doet corona met de maatschappij, maar: wat doet de maatschappij met corona? - Schirmer, Werner (Post viraal naar een nieuw normaal. VUB-stemmen over de impact van corona op onze samenleving, 2020)
Keywords: Gesellschaft; Sozialer Konflikt

Corona-archief - Het corona archief van de stad Antwerpen - Stad Antwerpen (Corona-archief, 2020)
Angaben zum Inhalt: „Wie had ooit verwacht dat de stad Antwerpen zo snel van gedaante zou veranderen toen op 18 maart 2020 België in lockdown ging? Met de hulp van tientallen Antwerpenaars documenteerden het FelixArchief en het MAS ‘de eerste golf’ van de corona-pandemie in Antwerpen. Ontdek hier een selectie van al die foto’s, spandoeken, filmpjes, mondmaskers, websites en zo veel meer. Kijk, luister en herken het alledaagse leven in de stad Antwerpen in tijden van corona.“
Internetarchive, Wayback Machine, Archivversion vom 10.05.2021: https://web.archive.org/web/20210510050146/https://corona-archief.mas.be/
Keywords: Alltag; Antwerpen; Archiv

Onderwijs post-corona. Outside the box and into the city - Surmont, Jill; Vaesen, Joost; Placklé, Ingeborg; Tondeur, Jo (Post viraal naar een nieuw normaal. VUB-stemmen over de impact van corona op onze samenleving, 2020)
Keywords: Brüssel; Digitalisierung; Schule; Unterricht

The closure of the border as a b-solution. Non-coordination of measures at the Dutch, Belgian and German border - Unfried, Martin (Bordering in Pandemic Times. In- sights into the COVID-19 Lockdown, 2020)
Keywords: Grenzarbeitnehmer; Grenzgebiet; Open Access/Volltext

Cholera, Corona and Trust in Numbers - Vandendriessche, Joris (Journal for the History of Environment and Society, 2020)
Angaben zum Inhalt: „This essay is a historical reflection on epidemiological statistics and the ways in which these represent health in a collective way. It compares the use of such statistics in the current COVID-19 epidemic with the use of numbers during the cholera outbreaks of the nineteenth century. Its main point is that health statistics have been (and still are) fundamental to the establishment of a notion of ‘public health’ and to the construction of epidemics as social events. At the same time, such statistics – located as they are at the intersection of science, media, and politics – struggle to take into account people’s often very different individual experiences of coping with disease. While today more varied health data is circulated to a wider audience, and at a far higher speed than in the past, the format of constructing an epidemic through statistics is still very much present, including some of the limitations inherent to this approach (e.g. generalizations about social groups).“
Keywords: Cholera; Gesundheitsstatistik; Open Access/Volltext; Public Health; Wissenschaft

Dagboek van een quarantaine mama - Vanderheyden, Thai͏̈s (De Limonade Fabriek, 2020)
Aus dem Inhaltstext: „Verzameling cartoons waarop de Vlaamse illustrator en kinderboekenauteur situaties uit haar dagelijks bestaan als 'quarantaine mama' met vier kinderen thuis vanwege de coronacrisis verbeeldt.“
Keywords: Comic; Mutter

Dagboek van een fotograaf. Coronawandelingen - Vanfleteren, Stephan (De Bezige Bij, 2020)
Angaben zum Inhalt: „Op 13 maart, precies het moment dat de wereld stilviel, begon Stephan Vanfleteren te wandelen. Hij wandelde bij valavond, vaak was hij uren onderweg. Hij zag het lente worden. ‘Alles zoals altijd. En toch kijk je nu beter. Je ziet dat de winterstormen het strand hebben veranderd. Dat vloed anders terugstroomt naar de zee. Je fantaseert uitvergrote virussen in de kruinen van de geknakte bomen.’ Gaandeweg raakt hij op de 15 kilometer rond zijn huis uitgekeken en breidt hij zijn actieradius uit. Onderweg fotografeert hij, maar hij houdt ook een dagboek bij. Hij noteert wat hij ziet, voelt en overdenkt. Na tweeënhalve maand is er het besef dat de stilte weg is. Stephan Vanfleteren eindigt zijn dagboek een paar weken later, als de zomer aanbreekt. Dagboek van een fotograaf legt op een fijnzinnige, persoonlijke en nabije manier de meest ingrijpende maanden uit onze hedendaagse geschiedenis vast.“
Keywords: Erlebnisbericht; Flandern; Spaziergang; Tagebuch

Het arbeidspotentieel en de potentiële werkzaamheidsgroei anno 2019. Een analyse per gewest op basis van EAK - Vansteenkiste, Sarah; Sourbron, Michelle (Over.Werk - Tijdschrift van het Steunpunt Werk, 2020)
Angaben zum Inhalt: „Eind 2019 ontstond in Wuhan de uitbraak van het COVID-19 virus, wat enkele maanden later voor een wereldwijde pandemie heeft gezorgd. Om de uitbraak van dit virus in te dijken en te bestrijden, hebben België en heel wat andere landen ingrijpende maatregelen moeten doorvoeren die het sociale en economische leven aan banden hebben gelegd. COVID-19 infecteert dus niet alleen de gezondheid, maar ook het sociaal-economische weefsel en heeft zo, al dan niet tijdelijk, een zware impact op de arbeidsmarkt. Het is momenteel nog te vroeg om te kunnen inschatten hoe lang de COVID-19 crisis en bijhorende maatregelen zullen duren, maar de dreiging van een recessie is duidelijk aanwezig. Het maakt het waarschijnlijk dat de Vlaamse arbeidsmarkt na een lange periode van toenemende krapte terug meer ontspannen wordt, door een toenemend aantal werklozen en een dalende vraag naar arbeid. Dit kan ervoor zorgen dat degenen die zich voor de COVID-19-crisis buiten de arbeidsmarkt bevonden, of die niet optimaal werden ingezet, het nog moeilijker zullen hebben om de weg naar volwaardig werk te vinden. Deze groepen verdienen ook de komende tijd onze aandacht. Bovendien wordt de Vlaamse arbeidsmarkt gekenmerkt door een hoge toekomstige uitstroom van 55-plussers en een dalende bevolking op arbeidsleeftijd. Jongeren zijn de voorbije jaren ook steeds later de arbeidsmarkt ingetreden. In het geval dat de Vlaamse arbeidsmarkt zich binnen afzienbare tijd weet te herstellen van de COVID-19 crisis, maken deze trends een creatieve blik op het inzetten van de bevolking op arbeidsleeftijd opnieuw urgent. In dit artikel ontleden we de niet-traditionele groepen van arbeidspotentieel bij de werkenden en niet-beroepsactieven naar gewest en zoomen we in op de mogelijke werkzaamheidsgroei die zou gerealiseerd kunnen worden indien de groepen die het dichtst bij de arbeidsmarkt staan aan het werk zouden gaan.“
Keywords: Arbeitnehmer; Arbeitsfähigkeit; Arbeitsmarkt; Open Access/Volltext

Veerkracht in coronatijden - Vermeulen, Stefaan (Kenniscentrum WWZ, 2020)
Angaben zum Inhalt: „Op 14 maart 2020 ging België in lockdown om de corona-pandemie te bestrijden. Van dag op dag veranderde het dagelijks leven: iedereen moest in zijn kot blijven, bedrijven en organisaties sloten hun deuren, het sociaal leven viel stil, enkel essentiële diensten mochten nog geleverd worden. [...] De Brusselse sectoren welzijn en zorg toonden in deze crisis een grote flexibiliteit, betrokkenheid, en een dynamisch management. Er werden tientallen noodhulpinitiatieven genomen; burgers, middenveld en overheid werkten vlot samen; elke dag ontston-den er nieuwe projecten en nieuwe samenwerkingen. Duizenden Brusselaars in nood werden bijgestaan. Veel van wat er op het terrein gebeurde, haalde nauwelijks de media. Het beleid werd aangestuurd door wetenschappers en statistieken, sociale cohesie was geen issue. Doelgroepen die vaak onzichtbaar zijn in de samenleving, kregen nauwelijks aandacht tijdens de corona-maatregelen. Daarom laten we in dit cahier 25 organisaties aan het woord over de noodhulp en zorgverlening tijdens de corona-lock-down. Zo krijgen ook de meest kwetsbaren in onze samenleving een stem. Dit cahier is een tijdsdocument, een getuigenis uit het voorjaar van 2020.“
Inhaltsverzeichnis: http://digitale-objekte.hbz-nrw.de/storage2/2022/09/02/file_7/9251842.pdf
Keywords: Armut; Brüssel; Obdachlosigkeit; Open Access/Volltext; Sozialeinrichtung

De Vlaamse beweging in tijden van corona - Wever, Bruno de (Wetenschappelijke Tijdingen, 2020)
Keywords: Flämische Bewegung