Auswirkungen der Grenzschließungen auf die systemrelevanten Arbeitskräfte und den grenzüberschreitenden Arbeitsmarkt in der Großregion während der Covid-19-Pandemie - Nienaber, Birte; Funk, Ines; Dörrenbächer, H. Peter; Pigeron-Piroth, Isabelle; Belkacem, Rachid (Pandemisches Virus - nationales Handeln. Covid-19 und die europäische Idee, 2023)
Aus dem Verlagstext: „Mit den Grenzschließungen im Frühjahr 2020 wurde es für Grenzgänger:innen – auch in der sogenannten „Großregion“/„Grande-Région“ – schwierig, ihren Arbeitsplatz zu erreichen. Vor allem systemrelevante Arbeitskräfte im Gesundheits-, Rettungs- und Industriesektor standen im Zentrum der Debatte um mangelnde Solidarität zwischen den verschiedenen Grenzregionen und Ländern. Dieser Artikel analysiert die Auswirkungen der Grenzschließungen auf verschiedene Aspekte der Solidarität in der Großregion, die Grenzregion mit der höchsten Zahl an Grenzgänger:innen in Europa. Die Solidarität als europäischer Wert wurde auf die Probe gestellt – sowohl zwischen den Ländern (z. B. durch den ‚Diebstahl‘ von wichtigen Arbeitskräften und nahezu unmöglich gemachter grenzüberschreitender Mobilität durch Grenzkontrollen) als auch zwischen unterschiedlichen Gruppen von Arbeitnehmer:innen, wie Telearbeiter:innen und Nicht-Telearbeiter:innen sowie zwischen Grenzpendler:innen und Nicht-Grenzpendler:innen, welche etwa durch Kurzarbeitsregelungen unterschiedlich behandelt wurden (z. B. im Gesundheitssektor).“
Keywords: Grenzgebiet; Grenzüberschreitende Kooperation

Die Covid-19-Pandemie als Zäsur für die Großregion. Eine Einordnung aus der Perspektive der Grenzraumforschung - Weber, Florian; Dittel, Julia (Universität in der Pandemie / L'Université en temps de pandémie, 2023)
Abstract: „La pandémie de Covid-19 a mis à rude épreuve les multiples formes d’échanges transfrontaliers au sein de ce que l’on appelle la Grande Région. En effet, les restrictions frontalières mises en place pour limiter les impacts de la pandémie s’opposaient à ce qui, ici, était depuis longtemps devenu la normalité politique, économique et sociale. En s’appuyant sur des hypothèses théoriques et conceptuelles issues des border studies, l’article présente les effets de la pandémie sur la région frontalière franco-germano-belgo-luxembourgeoise et ses habitant·e·s. Les processus de rebordering enclenchés au printemps 2020 ont fortement perturbé les pratiques professionnelles, économiques et quotidiennes transfrontalières. En tant qu’espace d’interdépendance, de zone de contact et de transition, le borderland, avec ses fortes interactions et interdépendances transfrontalières, s’était entre-temps transformé en zone de conflit. Les nouveaux processus de debordering, initiés aussi bien de manière formelle par les responsables politiques que (et avant tout) de manière informelle par les citoyen·ne·s, suggèrent cependant que la crise peut également être considérée comme une chance car elle a permis de sensibiliser à l’égard des régions frontalières. Après les premiers enseignements tirés par les décideur·e·s à l’issue de l’expérience bouleversante de la première vague de la pandémie, il convient d’explorer à l’avenir dans quelle mesure ces enseignements peuvent être valorisés à long terme et comment la coopération transfrontalière peut être rendue plus résistante aux crises.“
Keywords: Grenzüberschreitende Kooperation

Reaktion auf und Erholung von Covid-19 in historischen urbanen Tourismusdestinationen (Beispiele aus Belgien und den Niederlanden) - Vanneste, Dominique; Meeteren, Vere van; Neuts, Bart (Via@, International Interdisciplinary Review of Tourism, 2022)
Abstract: „Covid-19 hat den Tourismus besonders hart getroffen und zwang Akteure auf allen Ebenen, auf die wirtschaftliche Erholung des Tourismus hinzuarbeiten. Zeitgleich wiesen einige Experten darauf hin, dass die Pandemie einen Impuls für die Neugestaltung eines zukünftigen Tourismus gegeben habe. Diese Arbeit fokussiert sich auf ein potenzielles Umsetzungsdefizit und geht der Frage nach, wie die lokalen Akteure in der Praxis mit der Covid-19-Pandemie umgehen, sowohl kurzfristig als auch hinsichtlich langfristiger wirtschaftlicher Erholungsstrategien. Ist ein „Business as usual“-Ansatz vorherrschend oder kann die Pandemie ein Katalysator für (größere) Veränderungen sein? Bei den untersuchten Fällen handelt es sich um historische Städte in Belgien und den Niederlanden. Obwohl in diesen Ländern die Tourismusindustrie nicht dominierend ist, haben insbesondere ihre Städte als Destinationen erheblich gelitten. Kurzfristiges Krisenmanagement sowie die Visionen, Strategien und Maßnahmen zur langfristigen Erholung waren Gegenstand einer Reihe von Online-Workshops mit Verantwortlichen für Tourismusplanung und -management. In diesen Online-Workshops wurde eine interessante Software (MURAL) genutzt, um den interaktiven Informationsaustausch und die Diskussion zu fördern.“
Keywords: Arnheim; Gent; Krisenmanagement; Leiden; Löwen; Mecheln; Pandemie; Stadt; Tourismus

Cross-border cooperation in the border region of Germany, France, and Luxembourg in times of Covid-19 - Weber, Florian (European Societies, 2022)
Abstract: „The process of European integration has tended to diminish the significance of borders within the EU. In that respect, the impact of the Covid-19 pandemic in spring 2020 was all the greater: 35 years after the signing of the Schengen Agreement, checks and closures suddenly reappeared at many former border crossing points; long queues at crossing points, families and friends cut off from each other, and complex individual fates descended like a pall on European societies. At the same time, the advanced state of integration of borderlands became apparent - a striking example being the SaarLorLux region across the common borders of Germany, France, and Luxembourg. The article inquires into the political response to the impact of the Corona crisis across this border region. The analysis shows that on many levels SaarLorLux is perceived as a tightly meshed integration area in which functional exchange is normal, and that a corresponding ideational shock was felt at all political levels when border controls were reintroduced. However, the situation also had positive effects in terms of cross-border cooperation. Many political actors see the institutionalization of cross-border integration as having grown in the pandemic and are unanimous in wanting future developments in this respect.“
Keywords: Grenzüberschreitende Kooperation; Saar-Lor-Lux

Das Verhalten des belgischen und des deutschen Finanzmarktes innerhalb der Covid-19-Krise hinsichtlich der Volatilität am Markt - Peitz, Christian (BelgienNet, 2021)
Permalink im Internet Archive: https://web.archive.org/web/20240131190124/https://belgien.net/wp-content/uploads/Peitz-1-Verhalten-BE-DE-Finanzmaerkte.pdf
Keywords: Aktienindex; Finanzmarkt; Open Access/Volltext

De werkgelegenheids- en sociale impact van de COVID-19-crisis - Barrez, Jeroen; Bevers, Tom; Coenen, Ann; Gilbert, Valérie; Mattheussens, Günther; Van Dam, Rudi; Vleminckx, Koen (Armoede en Sociale Uitsluiting. Jaarboek 2021, 2021)
Keywords: Arbeitsmarkt; Soziale Sicherheit

De volgende pandemie. Een deltaplan voor overleving - Bergeijk, Peter van (Walburg Pers, 2021)
Angaben zum Inhalt: „De volgende pandemie is een zekerheid, net zo zeker als het feit dat we ons het coronabeleid niet nogmaals kunnen veroorloven. De kosten zijn te hoog geweest voor de maatschappij, voor de zorg en voor de economie.0Er is veel fout gegaan? en dat is verheugend, want zo kunnen we veel leren. Er is ook veel enorm goed gegaan, maar dat perspectief is ondergesneeuwd. Dit boek kijkt onbevangen terug op een unieke periode en blikt optimistisch vooruit, om te laten zien hoe we ons als individu, bedrijf en overheid beter kunnen voorbereiden op de volgende pandemie.“
Inhaltsverzeichnis: http://digitale-objekte.hbz-nrw.de/storage2/2022/04/03/file_8/9141689.pdf
Keywords: Sozialer Wandel; Wirtschaft

Dialoog over economische aspecten - Bergeijk, Peter van; Fransman, Robin (Pandemische chaos. Het coronabeleid onder de loep, 2021)
Keywords: Wirtschaft

Kinderen van de coronarekening. Wat zijn de gevolgen van de COVID-19-pandemie in Nederland? - Koppies, Hans (Pandemische chaos. Het coronabeleid onder de loep, 2021)

Differences between Germany's and the Netherlands' handling of COVID-19 and its effects on the cross-national labour market - Meisel, Niklas (Cross-border business development in the Dutch-German borderland, 2021)
Keywords: Arbeitsmarkt

Towards COVID-19 recovery and greater resilience in Zuid-Holland, The Netherlands - OECD (OECD Publishing, 2021)
Abstract: „This paper aims to provide guidance to the Zuid-Holland province (The Netherlands) and its partners on developing their post-COVID 19 Joint Growth Agenda. It draws on broader OECD analysis of cities’ policy responses to the COVID-19 crisis, the OECD Principles on Urban Policy and the OECD Territorial Review of the Metropolitan Region of Rotterdam-The Hague (2016).“
Keywords: Den Haag; Open Access/Volltext; Rotterdam; Südholland; Wirtschaft

Dagboek van een krankzinnig jaar - Sitalsing, Sheila (De Bezige Bij, 2021)
Angaben zum Inhalt: „Op 1 januari 2020 schreef Sheila Sitalsing in een vooruitblik op het nieuwe jaar "dat het misschien beter is om je druk te maken over nu dan over straks, omdat het straks toch allemaal anders zal lopen". Dat laatste klopte: het liep allemaal anders. Corona veroorzaakte een ware aardverschuiving. De symbolen van wat "onze manier van leven" was gaan heten, waren in één klap niet heilig meer: handen schudden, een terrasje pakken, je onderdompelen in de pret- en festivaleconomie, reizen, het openbaar vervoer. Ze documenteerde deze periode drie keer per week in haar columns voor 'de Volkskrant'. In 'Dagboek van een krankzinnig jaar' brengt Sitalsing al haar inzichten op scherpzinnige en heldere wijze samen, en neemt zo de lezer mee door alle politieke, economische en sociale ontwikkelingen van 2020. Het ideale boek om te reflecteren op het jaar waarin de wereld kantelde. Sheila Sitalsing (1968) is journalist. Ze werkte voor achtereenvolgens het 'Rotterdams Dagblad', 'Elsevier' en 'de Volkskrant' als onder meer financieel-economisch verslaggever, correspondent Europese Unie in Brussel, chef economieredactie en politiek redacteur in Den Haag. Tegenwoordig is ze freelancejournalist en schrijft ze drie keer per week een column in 'de Volkskrant' over politiek en economie. Voor die columns won ze in 2013 de Heldringprijs voor beste columnist van Nederland.“
Keywords: Kolumnensammlung

Werk zoeken tijdens de coronacrisis. Het werkzoekproces en psychisch welzijn van werkzoekenden tijdens de coronacrisis - Stremersch, Jolien; Van Hoye, Greet (Tijdschrift voor HRM, 2021)
Angaben zum Inhalt: „De uitbraak van de Covid-19-pandemie in het begin van 2020 en de bijhorende coronacrisis heeft tot een bijzondere situatie op de arbeidsmarkt geleid. Eerder onderzoek toonde reeds aan dat een dergelijke crisis kan zorgen voor veranderingen in het werkzoekproces en psychisch welzijn van werkzoekenden. Of dit ook geldt voor de coronacrisis is voorlopig onbekend. Daarom voerden wij een online bevraging uit bij 327 werkzoekenden uit Vlaanderen in de vroege fase van de coronacrisis. Hierbij werd gebruikgemaakt van zowel gesloten als open vragen. Ten eerste melden de meeste respondenten dat zij het zoekproces voortzetten, maar de helft ervaart wel veranderingen in het zoekproces. Bepaalde jobaspecten zoals werkzekerheid zijn belangrijker geworden door de coronacrisis. Ten tweede lijkt de coronacrisis een negatieve invloed te hebben op het psychisch welzijn van de werkzoekenden: ze zijn meer bezorgd om geen job te vinden en ervaren uitzonderlijk veel stress en een sterk verminderd mentaal welbevinden. Ten derde blijken er maar weinig verschillen te zijn tussen de verschillende demografische groepen en de invloed van de coronacrisis op het werkzoekgedrag en psychisch welzijn. De resultaten van deze studie kunnen HR-professionals helpen om hun rekruteringsprocessen beter af te stemmen op potentiële sollicitanten om zo hun competitief voordeel en aantrekkelijkheid als werkgever te vergroten.“
Keywords: Arbeitsmarkt; Flandern; Open Access/Volltext; Psychische Gesundheit; Stellensuche

De weg van de minste weerstand. Een filosofische bespiegeling van de coronacrisis - Verbrugge, Ad (Pandemische chaos. Het coronabeleid onder de loep, 2021)

Social security innovation for inclusive worker support during the corona crisis? - Bekker, Sonja; Leschke, Janine (European Social Policy Blog, 2020)
Keywords: Arbeitsmarkt; Open Access/Volltext; Soziale Sicherheit

Impact coronacrisis op de economie van de provincie Groningen en de RGA - Tieben, Lubertus Anton Wilhelm (SEO Economisch Onderzoek, 2020)
Keywords: Open Access/Volltext; Provinz Groningen; Wirtschaft

Coronavirus, électrochoc pour la Belgique? - Aernoudt, Rudy (Mardaga, 2020)
Angaben zum Inhalt: „La crise du coronavirus a foudroyé le monde, mettant à l’arrêt la quasi-totalité de son économie. Devons-nous y voir un coup du sort, un événement imprévisible aux conséquences considérables et exceptionnelles, un « cygne noir », au sens où l’entend le philosophe américain Nassim Nicholas Taleb ? Rudy Aernoudt ne le pense pas. Exemples à l’appui, l’économiste nous rappelle que « les crises ont toujours existé » et déplore que les États ne tirent que rarement les leçons du passé. « Never waste a good crisis » disait pourtant Winston Churchill. Souscrivant à cette logique, espérant un sursaut citoyen, un réveil, Rudy Aernoudt analyse la crise et ses répercussions. Elle a pour lui des allures d’aubaine, d’occasion unique de changer les choses, que nous avons le devoir de ne pas galvauder. Partant des nouvelles tendances de l’ère post-corona, des valeurs humaines de notre société et d’une analyse fouillée de la structure de l’État belge, il nous expose sa vision de la Belgique de demain et trace les contours d’une politique socio-économique nouvelle.“
Keywords: Sozioökonomischer Wandel

Eerwaarde data. De COVID-19-trigger en hoe ons geld waarde-data werd - Aerts, Geoffrey (Post viraal naar een nieuw normaal. VUB-stemmen over de impact van corona op onze samenleving, 2020)
Keywords: Bargeld; Bargeldloser Zahlungsverkehr; Geld; Sozialer Konflikt; Sozialer Wandel; Virtuelle Währung; Zahlungsmittel

Van crisisbeleid naar crisisbestendig beleid. Essay over de gevolgen van de coronacrisis voor het arbeidsmarktbeleid en de sociale zekerheid - Beer, Paul de (Instituut Gak, 2020)
Keywords: Arbeitsmarkt; Open Access/Volltext; Soziale Sicherheit

Onlineshoppen en innovatieve winkeltechnologieën in de lift dankzij COVID-19 - Brengman, Malaika; Willems, Kim; Verhulst, Nanouk (Post viraal naar een nieuw normaal. VUB-stemmen over de impact van corona op onze samenleving, 2020)
Keywords: Digitalisierung; Einkaufen; Electronic Shopping

Nationaal geluk onder druk. Herstart de topsport! - De Bosscher, Veerle; De Cocq, Sebastiaan; De Rycke, Jens; Derom, Inge; Ricour, Margot (Post viraal naar een nieuw normaal. VUB-stemmen over de impact van corona op onze samenleving, 2020)
Keywords: Leistungssport; Soziale Integration; Sport

De impact van de COVID-19-pandemie op de evolutie van en de strijd tegen zwartwerk in België - De Wispelaere, Frederic; Gillis, Dirk (Belgisch Tijdschrift voor Sociale Zekerheid, 2020)
Keywords: Open Access/Volltext; Schwarzarbeit

De inkomensongelijkheid in sterfte tijdens de COVID-19 crisis in België - Decoster, André; Minten, Thomas; Spinnewijn, Johannes; Van Houtven, Stijn (Leuvense Economische Standpunten, 2020)
Angaben zum Inhalt: „Er is een sterk verband tussen sterfte en inkomen, zowel tijdens als voor de COVID-19 crisis. Voor mannen tussen 40 en 65 bv., zien we tot 5 keer meer sterfte bij de 10% laagste inkomens, in vergelijking met de 10% hoogste inkomens. In de bevolkingsgroep ouder dan 65 jaar trof oversterfte tijdens de Corona-pandemie de laagste inkomens harder dan de hoogste inkomens. De oversterfte is het grootst voor ouderen met de laagste inkomens in de armste gemeentes. Zelfs in de oudere bevolkingsgroep is de inkomensongelijkheid in sterfte tijdens maart en mei van 2020 vergelijkbaar met andere jaren. Voor de bevolking onder de 65 jaar is er geen oversterfte tijdens de COVID-19-periode. De oversterfte was het hoogst bij de bewoners van woonzorgcentra. Maar in deze groep is er geen significante relatie tussen inkomen en sterfte. Administratieve data zijn onontbeerlijk voor het bestuderen van de ongelijke impact van de COVID-19 crisis, en kunnen ook hun waarde tonen bij het bestrijden ervan.“
Keywords: Einkommensverteilung; Open Access/Volltext

Meer sociaal ondernemerschap in tijden van COVID-19 - Dentchev, Nikolay (Post viraal naar een nieuw normaal. VUB-stemmen over de impact van corona op onze samenleving, 2020)
Keywords: Problemlösen; Soziale Gerechtigkeit; Soziale Integration; Wirtschaft

Besluitvorming onder onzekerheid. Naar meer en betere stakeholder inclusie, zelfs als de tijd dringt! - Dooms, Michaël (Post viraal naar een nieuw normaal. VUB-stemmen over de impact van corona op onze samenleving, 2020)
Keywords: Entscheidungsfindung

Naar een beter evenwicht tussen gezondheid, economie en psychisch welzijn - Matthys, Frieda (Post viraal naar een nieuw normaal. VUB-stemmen over de impact van corona op onze samenleving, 2020)
Keywords: Gesundheitswesen; Psychische Gesundheit

Van COVID-crisis naar Recovid-plan - Maus, Michel (Post viraal naar een nieuw normaal. VUB-stemmen over de impact van corona op onze samenleving, 2020)
Keywords: Wirtschaft; Wirtschaftsentwicklung; Wirtschaftspolitik

Le télétravail des résidents du Luxembourg - Neumayr, Hans (Cahiers de la Grande Région, 2020)
Keywords: Grenzarbeitnehmer; Telearbeit

Un soutien financier aux communes pour relancer l’économie locale - o. N. (Lëtzebuerger Gemengen, 2020)
Keywords: Gemeinde; Open Access/Volltext; Wirtschaft

Christendemocratische postcoronavisie op voedsel en veehouderij - Ormel, Henk Jan (Christen-democratische verkenningen, 2020)
Keywords: Ernährung; Landwirtschaft

Marché du travail transfrontalier. Négocier avec les frontères à l’heure de la crise sanitaire COVID-19 - Pigeron-Piroth, Isabelle; Evrad, Estelle; Belkacem, Rachid (Borders in Perspective UniGR-CBS Thematic Issue. Bordering in Pandemic Times: In- sights into the COVID-19 Lockdown, 2020)
Keywords: Arbeitsmarkt; Grenzarbeitnehmer; Open Access/Volltext; Saar-Lor-Lux

Economisch ontwaken in drievoud - Siegman, Arjen (Christen-democratische verkenningen, 2020)
Keywords: Wirtschaft

Het arbeidspotentieel en de potentiële werkzaamheidsgroei anno 2019. Een analyse per gewest op basis van EAK - Vansteenkiste, Sarah; Sourbron, Michelle (Over.Werk - Tijdschrift van het Steunpunt Werk, 2020)
Angaben zum Inhalt: „Eind 2019 ontstond in Wuhan de uitbraak van het COVID-19 virus, wat enkele maanden later voor een wereldwijde pandemie heeft gezorgd. Om de uitbraak van dit virus in te dijken en te bestrijden, hebben België en heel wat andere landen ingrijpende maatregelen moeten doorvoeren die het sociale en economische leven aan banden hebben gelegd. COVID-19 infecteert dus niet alleen de gezondheid, maar ook het sociaal-economische weefsel en heeft zo, al dan niet tijdelijk, een zware impact op de arbeidsmarkt. Het is momenteel nog te vroeg om te kunnen inschatten hoe lang de COVID-19 crisis en bijhorende maatregelen zullen duren, maar de dreiging van een recessie is duidelijk aanwezig. Het maakt het waarschijnlijk dat de Vlaamse arbeidsmarkt na een lange periode van toenemende krapte terug meer ontspannen wordt, door een toenemend aantal werklozen en een dalende vraag naar arbeid. Dit kan ervoor zorgen dat degenen die zich voor de COVID-19-crisis buiten de arbeidsmarkt bevonden, of die niet optimaal werden ingezet, het nog moeilijker zullen hebben om de weg naar volwaardig werk te vinden. Deze groepen verdienen ook de komende tijd onze aandacht. Bovendien wordt de Vlaamse arbeidsmarkt gekenmerkt door een hoge toekomstige uitstroom van 55-plussers en een dalende bevolking op arbeidsleeftijd. Jongeren zijn de voorbije jaren ook steeds later de arbeidsmarkt ingetreden. In het geval dat de Vlaamse arbeidsmarkt zich binnen afzienbare tijd weet te herstellen van de COVID-19 crisis, maken deze trends een creatieve blik op het inzetten van de bevolking op arbeidsleeftijd opnieuw urgent. In dit artikel ontleden we de niet-traditionele groepen van arbeidspotentieel bij de werkenden en niet-beroepsactieven naar gewest en zoomen we in op de mogelijke werkzaamheidsgroei die zou gerealiseerd kunnen worden indien de groepen die het dichtst bij de arbeidsmarkt staan aan het werk zouden gaan.“
Keywords: Arbeitnehmer; Arbeitsfähigkeit; Arbeitsmarkt; Open Access/Volltext

Economisch beleid na de noodmaatregelen: (post)coronabeleid op korte, middellange en lange termijn - Weel, Bas ter; Witteman, Joost; Verheuvel, Nils (SEO Economisch Onderzoek, 2020)
Keywords: Open Access/Volltext; Wirtschaftspolitik