Vormen van regionaal bewustzijn en nationale identiteit in Belgisch- en Nederlands-Limburg 1866–1938 - Arijs, Karen (Maaslandse monografieën, 2017)
„In 1839 gingen Nederland en België uit elkaar. Sindsdien waren er twee provincies met de naam Limburg en de rivier de Maas werd een staatsgrens. Karen Arijs onderzoekt of zich na het ontstaan van de beide Limburgen een grensoverschrijdend regionaal bewustzijn heeft ontwikkeld. Vonden de bewoners aan weerskanten van de Maas dat zij meer met elkaar waren verbonden dan met andere Belgen/Vlamingen respectievelijk Nederlanders/rooms-katholieken? Voelden zij zich meer verbonden met hun streek (Groot-Limburg) dan met hun land? De vraag wordt uitgewerkt aan de hand van koninklijke bezoeken, herdenkingen, historische optochten en andere openbare feestelijkheden in Hasselt, Tongeren en Maastricht. De belangrijkste conclusie van het onderzoek is dat er van interregionaal bewustzijn geen sprake was. Het grensoverschrijdend regionalisme, dat gelooft in een tijdloze toestand van 'samen horen', is een hedendaags idee.“
Keywords: Hasselt (Albertkanal); Hochschulschrift; Maastricht; Nationalbewusstsein; Provinz Limburg (Belgien); Provinz Limburg (Niederlande); Regionale Identität; Tongern

In de put. De arbeidsmarkt voor mijnwerkers in Belgisch-Limburg, 1900–1966 - Delbroek, Bart (Maaslandse monografieën, 2016)
Aus dem Inhaltstext: „Deze studie gaat over de dagelijkse werking van de arbeidsmarkt voor mijnwerkers in Belgisch-Limburg. In zijn onderzoek is Delbroek uitgegaan van het idee van 'de arbeidsmarkt als arena', met daarin een centrale rol voor machts- en afhankelijkheidsrelaties. Die waren in het Kempisch mijnbekken overduidelijk in het voordeel van de mijndirecties. Het arbeidsmarktbeleid van de mijndirecties werd gekenmerkt door een paternalistische en autoritaire visie op de arbeidsverhoudingen. Toch waren er grenzen aan hun machtspositie. Deze werden in de eerste plaats bepaald door de regulering van de arbeidsverhoudingen door de overheid. Maar de grootste hinderpaal voor de mijnmaatschappijen vormde de aard van het mijnwerkersberoep zelf. De schaarste aan arbeidskrachten leidde tot scherpe concurrentie op de arbeidsmarkt tussen de werkgevers onderling, zowel binnen Limburg als daarbuiten. Dat bood mijnwerkers de mogelijkheid om hun eigen positie te verbeteren.“
Keywords: Arbeitsmarkt; Provinz Limburg (Belgien); Steinkohlenbergbau

„Die aan ‘t verleden raakt kan altijd tooveren“. Twee standbeelden voor Hendrik van Veldeke. Lokaal initiatief en Limburgse identiteit - Arijs, Karen (Studies over de sociaal-economische geschiedenis van Limburg/Jaarboek van het Sociaal Historisch Centrum voor Limburg, 2014)
Keywords: Hasselt (Albertkanal); Kollektives Gedächtnis; Maastricht; Nationalbewusstsein; Provinz Limburg (Belgien); Provinz Limburg (Niederlande); Regionale Identität

Limburg bestaat niet. Paradox van een sterke identiteit - Knotter, Ad (Bijdragen en mededelingen betreffende de geschiedenis der Nederlanden (BMGN), 2008)
Keywords: Nationalbewusstsein; Provinz Limburg (Belgien); Provinz Limburg (Niederlande); Regionale Identität

Das Belgisch-Niederländisch-Deutsche Dreiländereck. Wechselseitige grenzüberschreitende Beziehungen und regionalgeographische Kenntnisse bei Schulkindern - Gramm, Michael (Harms pädagogische Reihe, 1979)
Keywords: Aachen (Region); Dreiländereck; Geographieunterricht; Provinz Limburg (Belgien); Provinz Limburg (Niederlande)